Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką

Kto nie lubi klasycznego placka z kruszonką? Chyba każdy go uwielbia, prawda? Jedzony na ciepło z masełkiem lub jako deser do kawy jest po prostu przepyszny!

streusel-cake-1493381_960_720

składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 żółtka jaj + 1 białko
  • 75 g cukru
  • 400 g mąki
  • około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g stopionego masła
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g zimnego masła

przyrządzanie:

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
  • Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do przesianej mąki, potem dodajemy wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko. Mieszamy.
  • Gdy składniki dokładnie się połączą wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni. Na 5 minut przed końcem dodajemy stopione masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi objętość wkładamy je do formy posmarowanej olejem. Powierzchnię smarujemy roztrzepanym białkiem.
  • Przygotowujemy kruszonkę: drobno posiekane masło rozetrzeć dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie zwilżoną dłonią połączyć je w gładkie ciasto, rozdrobnić w dłoniach sypiąc na wierzch placka.
  • Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut, następnie wstawiamy do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez około 35 minut na złoty kolor.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy