Kto nie lubi klasycznego placka z kruszonką? Chyba każdy go uwielbia, prawda? Jedzony na ciepło z masełkiem lub jako deser do kawy jest po prostu przepyszny!
składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 żółtka jaj + 1 białko
- 75 g cukru
- 400 g mąki
- około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 100 g stopionego masła
- 100 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 60 g zimnego masła
przyrządzanie:
- Przygotowujemy rozczyn: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
- Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do przesianej mąki, potem dodajemy wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko. Mieszamy.
- Gdy składniki dokładnie się połączą wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni. Na 5 minut przed końcem dodajemy stopione masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość wkładamy je do formy posmarowanej olejem. Powierzchnię smarujemy roztrzepanym białkiem.
- Przygotowujemy kruszonkę: drobno posiekane masło rozetrzeć dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie zwilżoną dłonią połączyć je w gładkie ciasto, rozdrobnić w dłoniach sypiąc na wierzch placka.
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut, następnie wstawiamy do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez około 35 minut na złoty kolor.