Jeden z najprostszych przepisów na smażone krewetki. Podstawowe składniki, banalne i błyskawiczne wykonanie. Jeśli szukasz prostego, a przede wszystkim łatwego przepisu na obiad to skorzystaj z tej opcji.

składniki:
- 20 średnich krewetek
- 10 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
przyrządzanie:
- Krewetki obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, opłukać i odsączyć.
- Dwa ząbki czosnku rozetrzeć z solą i pieprzem, dolać ocet i polać tym krewetki.
- Odstawić na 30 minut.
- Pozostałe ząbki czosnku rozgnieść, na patelni rozgrzać oliwę i masło, zeszklić czosnek na złoty kolor (2-3 minuty), włożyć krewetki i smażyć po 1,5 minuty z każdej strony.
- Gdy zrobią się różowe i nieprzezroczyste, zdjąć z ognia, usmażone krewetki skroplić sokiem z cytryny, wymieszać i podawać za świeżą bagietką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














