Gruszki będą towarzyszyć nam przez najbliższe miesiące. Dodajemy je niemal do wszystkiego - koktajli, babeczek, wypieków, a nawet do wody źródlanej, aby nieco polepszyć jej smak. Zobaczcie, jak zrobić knedle z gruszką.
składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej + ewentualnie do podsypania
- 2 jajka
- 1 kg gruszek
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki soli
przyrządzanie:
- Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie.
- Utłuc tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić.
- Gruszki umyć, pokroić jak najdrobniej, zasypać cukrem i cynamonem. Zostawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić od soku.
- Z zimnej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4, w to miejsce wsypać mąkę, skrobię i wbić jajka, wrzucić wyjętą wcześniej masę i szybko całość wyrobić w rękach na jednolite ciasto.
- Przełożyć na stolnicę, uformować wałek i odcinać grube plasterki.
- Ręce lekko posypać mąką, plasterki rozpłaszczać i wkładać do nich masę gruszkową, sklejać ciasto i formować kulkę.
- Na wrzątek wrzucać knedle, zmniejszyć ogień i zamieszać od dna. Gotować około 5 minut od wypłynięcia wszystkich knedli.