Pamiętacie ten niezapomniany smak domowych knedli ze śliwkami? Wykradliśmy przepis z babcinego zeszytu i dzielimy się nim razem z Wami. Te knedle po prostu rozpływają się w ustach!
składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej + ewentualnie do podsypania
- 2 jajka
- śliwki węgierki około 40 małych szt lub 20 dużych
- 4 łyżeczki soli
- 100 g masła
- płaska łyżka mielonego cynamonu
- 3 łyżki cukru lub cukru trzcinowego + do smaku
przyrządzanie:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej 2 łyżeczkami soli wodzie (mogą być ugotowane dzień wcześniej). Po ugotowaniu bardzo dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez prasę i wystudzić. Można też zostawić w całości, a jak ostygną zmielić w maszynce. Śliwki umyć, rozkroić na połówki (jak śliwki są małe to połóweczki najlepiej zostawiać złączone skórką) i pozbawić pestek.
Z zimnej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4, w to miejsce wsypać mąkę, skrobię i wbić jajka, wrzucić wyjętą wcześniej masę i szybko całość wyrobić w rękach na jednolite ciasto. Przełożyć na stolnicę, uformować wałek i odcinać grube plasterki. Ręce lekko posypać mąką, plasterki rozpłaszczać i wkładać do nich całą śliwkę lub połówkę, sklejać ciasto i formować kulkę.
W garnku zagotować wodę, posolić 2 łyżeczkami soli. Na wrzątek wrzucać knedle, zmniejszyć ogień i zamieszać od dna. Gotować około 5 minut od wypłynięcia wszystkich knedli.
W rondelku roztopić masło, dodać 3 łyżki cukru lub cukru trzcinowego i płaską łyżkę cynamonu. Gorące kluski polewać gorącym masłem i nadzieniem śliwkowym.
Z zimnej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4, w to miejsce wsypać mąkę, skrobię i wbić jajka, wrzucić wyjętą wcześniej masę i szybko całość wyrobić w rękach na jednolite ciasto. Przełożyć na stolnicę, uformować wałek i odcinać grube plasterki. Ręce lekko posypać mąką, plasterki rozpłaszczać i wkładać do nich całą śliwkę lub połówkę, sklejać ciasto i formować kulkę.
W garnku zagotować wodę, posolić 2 łyżeczkami soli. Na wrzątek wrzucać knedle, zmniejszyć ogień i zamieszać od dna. Gotować około 5 minut od wypłynięcia wszystkich knedli.
W rondelku roztopić masło, dodać 3 łyżki cukru lub cukru trzcinowego i płaską łyżkę cynamonu. Gorące kluski polewać gorącym masłem i nadzieniem śliwkowym.