Świetny pomysł na sernik. Kokosowa masa serowa i polewa malinowa. Spróbujecie?
składniki:
- 70 g masła
- 70 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 45 g mąki pszennej
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
- 5 jajek
- 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
- 1 słoiczek ok. 250 g dżemu malinowego, najlepiej gładkiego - bez pestek
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Przygotować formę o średnicy 25 cm. Dno wyłożyć papierem, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy od środka posmarować grubszą warstwą masła. Masło roztopić z czekoladą na malutkim ogniu mieszając i nie podgrzewając za mocno masy. W oddzielnej misce miksować jajko z cukrem przez 1 minutę. Dodać masę czekoladową i zmiksować na gładka masę. Dodać mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na spód, piec przez ok. 9 minut, następnie studzić przez ok. 10 minut przed wyłożeniem masy.
- Składniki na sernik powinny być ogrzane w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii lub cukier wanilinowy i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po 1 jajku miksując na średnich obrotach po każdym dodanym jajku przez kilkanaście sekund. Dodać mleko kokosowe (całą zawartość puszki) i zmiksować na gładką masę.
- Masę delikatnie wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 120 stopni C i piec jeszcze przez ok. 60-70 minut.
- Studzić stopniowo wyjmując z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i schować sernik do lodówki na całą noc bez przykrycia. Dopiero po tym czasie sernik zastyga i nabiera odpowiedniej konsystencji.
- Dżem wyłożyć do garnka i co chwilę mieszając zagotować. Przecedzić pestki jeśli były w dżemie. Gorącą polewę wylać na sernik i odstawić do zastygnięcia.