Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Komosa ryżowa z warzywami – szybki i pełnowartościowy obiad

Najprostszy obiad zawsze smakuje najlepiej. W takie dni jak dzisiaj warto skupić się na odpoczynku i nie tracić zbyt dużo czasu na przygotowanie wielkiego obiadu. Oto banalne danie czyli komosa ryżowa z warzywami. 

składniki:

  • szklanka komosy ryżowej
  • warzywa na patelnię
  • świeża pietruszka
  • suszone zioła
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

przyrządzanie:

  • Przed ugotowaniem dokładnie płuczemy ziarna komosy na sitku.
  • Potrzebujemy porcji komosy i dwa razy tyle wody.
  • Bierzemy szklankę komosy (wyjdą z niej 4 małe porcje) i zalewamy 2 szklankami wody.
  • Podgrzewamy wodę z kaszą i od momentu gotowania odliczamy 15 minut.
  • Kasza musi gotować się pod przykryciem. Co chwilę ją mieszamy.
  • Gotowe ziarna są wręcz przezroczyste.
  • W czasie, gdy ziarna się gotują, smażymy warzywa. Jeśli nie korzystamy z warzyw na patelni to grillujemy lub gotujemy świeże warzywa.
  • Teraz wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy orzechy i zioła.