Najprostszy obiad zawsze smakuje najlepiej. W takie dni jak dzisiaj warto skupić się na odpoczynku i nie tracić zbyt dużo czasu na przygotowanie wielkiego obiadu. Oto banalne danie czyli komosa ryżowa z warzywami.
składniki:
- szklanka komosy ryżowej
- warzywa na patelnię
- świeża pietruszka
- suszone zioła
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
- Przed ugotowaniem dokładnie płuczemy ziarna komosy na sitku.
- Potrzebujemy porcji komosy i dwa razy tyle wody.
- Bierzemy szklankę komosy (wyjdą z niej 4 małe porcje) i zalewamy 2 szklankami wody.
- Podgrzewamy wodę z kaszą i od momentu gotowania odliczamy 15 minut.
- Kasza musi gotować się pod przykryciem. Co chwilę ją mieszamy.
- Gotowe ziarna są wręcz przezroczyste.
- W czasie, gdy ziarna się gotują, smażymy warzywa. Jeśli nie korzystamy z warzyw na patelni to grillujemy lub gotujemy świeże warzywa.
- Teraz wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy orzechy i zioła.