Czas rozpocząć sezon domowych przetworów! Jako pierwsze wykorzystamy truskawki, bo mamy ich pod dostatkiem. Jak zrobić domową konfiturę z truskawek? Oto receptura krok po kroku.
zobacz również --> Ryżowe ciasteczka z dżemem
składniki:
- 1 kg truskawek
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- sok i skórka z cytryny
- 2 łyżki pektyny
przyrządzanie:
- Truskawki myjemy, część z nich wkładamy do garnka i rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny startą na tarce.
- Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez max 10 minut. Mieszamy często. Pod koniec dodajemy pozostałą część truskawek.
- Dodajemy pektynę, mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut.
- Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i czystych słoików, zakręcamy.
- Słoiki obracamy zakrętką do góry dnem i przykrywamy kocem.