Kuchnia toskańska to książka palce lizać! Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Teraz macie szansę ją zgarnąć i przenieść waszą kuchnie do Toskanii!
Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii czy na Sycylii. Aby więc w pełni doświadczyć Italii, trzeba odbyć niejedną podróż. Będąca tematem tej książki Toskania to region szczególny – z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii.
Piotr Adamczewski – reporter, krytyk kulinarny „Polityki”, autor bloga „Gotuj się!” (www.adamczewski.blog.polityka.pl) oraz książek kulinarnych (m.in. Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Rok na stole, Wędrówka po stołach Europy), który świat poznawał smakowicie – za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. Gotował od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji. Zmagał się z chorobą nowotworową. Zmarł w wieku 73 lat, niedługo po premierze najnowszej książki.
Jak zgarnąć jedną z trzech książek?
Aby otrzymać książkę “Kuchnia Toskańska” wystarczy, że:
1. Zarejestrujesz się w społeczności PalceLizać.pl
2. Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłaś – polajkujesz nasz fanpage na Facebooku
3. Podziel się z nami co lubisz lub co chciałbyś spróbować z kuchni toskańskiej. Wrzuć na swojego bloga odpowiedź w dowolnej formie: zdjęcie, przepis, opis.
Odpowiedź opublikuj na swoim blogu PalceLizac.pl >>załóż kulinarnego bloga<<
Spośród nadesłanych zgłoszeń wybierzemy 3 zwycięzców.
Na wpisy na blogach czekamy od 18 marca do 25 marca 2016 roku.
Fundatorem nagród jest: