Przepis na korzenne ciasteczka według receptury naszej babci! Sprawdzony i najprostszy jak się da! Ciasteczka korzenne pachną cudownie.
składniki:
- 70 g cukru pudru
- 160 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
przyrządzanie:
1. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem, do momentu aż powstanie puszysta masa.
2. Dodaje jajko, cynamon, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową.
3. Ciasto mieszam szypułką, a następnie ugniatam rekami.
4. Formuję kulkę, zawijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut.
5. Schłodzone ciasto wykładam na folię i wałkuję.
6. Wycinam kształty za pomocą foremek. Gwiazdki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut.