Zdrowe, szybkie w wykonaniu i piekielnie dobre kotlety z kaszy jaglane i kalafiora!
[caption id="attachment_197849" align="aligncenter" width="640"] ????????????????????????????????????[/caption]składniki:
- 500 g kalafiora
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka lub bulionu
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i białego pieprzu
oraz
- bułka tarta
- masło
przyrządzanie:
- Kalafiora podzielić na kilka różyczek, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić, wyłożyć na talerz i rozgnieść widelcem.
- Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, wypłukać pod bieżącą bardzo ciepłą wodą, kilkakrotnie ją zmieniając. Odcedzić, wlać mleko lub bulion, przykryć pokrywką i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 – 20 minut (kasza powinna wchłonąć cały płyn).
- Kaszę włożyć do dużej miski, dodać rozgniecionego kalafiora, jajko, natkę, bułkę tartą, sól i pieprz oraz mieloną gałkę muszkatołową i biały pieprz. Dokładnie wymieszać, następnie zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować 6 kotletów. Po uformowaniu kotletów obtoczyć je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane, gdy tłuszcz będzie gorący, włożyć 3 lub 4 kotlety, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć przez ok. 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować na ręczniki papierowe. Usmażyć pozostałe kotlety na nowym tłuszczu.