Kotlety ziemniaczane z pieczarkami w środku. Pysznie, tanio i szybko!
składniki:
1 kg ziemniaków
szklanka mąki
2 cebule
ząbek czosnku
250 g pieczarek
pęczek natki pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy rafinowany do smażenia
przyrządzanie:
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odlać, pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować farsz. Pieczarki umyć, drobno pokroić. Cebulę i czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy rafinowany. Podsmażyć na średnim ogniu cebulę z czosnkiem, aż stanie się szklista.
- Dodać pieczarki, smażyć do momentu, aż się lekko zrumienią.
- Posiekać drobno natkę pietruszki. Dodać do farszu, wymieszać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę.
- Połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
- Ciasto podzielić na porcje. Formować w placek, na środku kłaść farsz pieczarkowy.
- Zakleić ciasto ziemniaczane i uformować kotlety.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na złoto. Podawać mocno ciepłe.