Słodkie, rozpływające się w ustach domowe smarowidło doskonale smakuje ze świeżą bagietką i szklanką ciepłego mleka. Zobacz jak zrobić domowy krem czekoladowo-orzechowy!
składniki:
- 3 garści orzechów laskowych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mleka skondensowanego
- 1 łyżka miod
przyrządzanie:
- Obierz orzechy laskowe ze skorki. Najłatwiej pozbyć się skórki dzięki uprażeniu w piekarniku (około 10 minut w 200ºC). Następnie zmiel orzechy (najlepiej za pomocą blendera).
- Tabliczkę czekolady zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Do garnczka wlej skondensowane mleko. Dodaj wiórka czekolady i miód. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
- Do masy wsyp orzechy. Wszystko ponownie zmiksuj za pomocą blendera i przelej do słoika.
ZOBACZ TAKŻE: Domowe nuggetsy