- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 żółty grejpfrut
- 2 czerwony grejpfrut
- 30 dag jogurtu naturalnego
- 5 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 20 dag śmietany kremówki
- cząstki grejpfruta i listki melisy cytrynowej do dekoracji
Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Z żółtego grejpfruta wycisnąć sok (ok. 200 ml). Czerwony sparzyć, obrać, usunąć białą skórkę. Miąższ pokroić w cienkie plasterki lub podzielić na cząstki. Kawałki owocu ułożyć na papierowym ręczniku. Jogurt połączyć z sokiem z żółtego owocu, cukrem i cukrem waniliowym. Do przygotowanej mieszanki małymi porcjami wlewać żelatynę, ciągle mieszać. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z jogurtem, dokładnie wymieszać. Do pucharków przełożyć porcje czerwonego grejpfruta oraz kremu jogurtowego. Pucharki wstawić do lodówki na co najmniej 1 h. Przed podaniem udekorować kawałkami grejpfruta i listkami melisy.