- 1 szklanka wiśni
- 4 listki żelatyny
- 2 laski wanilii
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 45 dag chudego jogurtu
- 2 łyżki pokruszonych biszkoptów
Wiśnie opłukać, wydrylować i odstawić na bok w naczyniu. Żelatynę włożyć na 5 min do zimnej wody, aby napęczniała. Laski wanilii naciąć wzdłuż i wyskrobać z nich ziarnisty miąższ. Do miski włożyć żółtka, miąższ wanilii, cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć na jednorodną masę mikserem nastawionym na najwyższe obroty. Żelatynę wyjąć z wody, wycisnąć i rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać do masy żółtkowej i starannie wymieszać. Wlać jogurt, wymieszać i wstawić na 5 min do lodówki, aby krem nieco stężał. 3/4 wiśni rozdzielić do cztwrech pucharków. Gęsty krem ubić krótko, ale energicznie na piankę i napełnić nim naczynia. Ponownie umieścić w lodówce na 1 godz. Po wyjęciu udekorować pozostałymi wiśniami i oprószyć pokruszonymi biszkoptami.