- 2 duże kubki kefiru
- 200 g śmietany
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka żelatyny
- 1 szklanki wody
- 250 g dowolnych owoców jagodowych
- 100 g łuskanych orzechów włoskich
Żelatynę wsypać do małego rondelka, zalać połową szklanki przegotowanej ciepłej wody, wymieszać i odstawić na 30-40 minut do napęcznienia. Na małym ogniu, stale mieszając, by dokładnie się rozpuściła, doprowadzić do wrzenia. Odstawić w chłodne miejsce, by ostygła. Kefir, śmietanę, cukier kryształ i cukier waniliowy dokładnie wymieszać w misce i ubić trzepaczką lub mikserem na gładką masę. Nie przerywając ubijania, wąskim strumieniem powoli wlewać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Ubijać jeszcze kilka minut, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita gładka masa. Dokładnie umyć na papierowym ręczniku owoce. Do tego deseru najlepiej nadają się miękkie owoce jagodowe: truskawki, poziomki, czarne jagody, porzeczki lub wiśnie bez pestek. Po kilka owoców wrzucić do pucharków i zalać kremem. Resztę owoców odłożyć do dekoracji. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem nałożyć pozostałe owoce.