Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Krem z kefiru

  • 2 duże kubki kefiru
  • 200 g śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szklanki wody
  • 250 g dowolnych owoców jagodowych
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich

Żelatynę wsypać do małego rondelka, zalać połową szklanki przegotowanej ciepłej wody, wymieszać i odstawić na 30-40 minut do napęcznienia. Na małym ogniu, stale mieszając, by dokładnie się rozpuściła, doprowadzić do wrzenia. Odstawić w chłodne miejsce, by ostygła. Kefir, śmietanę, cukier kryształ i cukier waniliowy dokładnie wymieszać w misce i ubić trzepaczką lub mikserem na gładką masę. Nie przerywając ubijania, wąskim strumieniem powoli wlewać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Ubijać jeszcze kilka minut, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita gładka masa. Dokładnie umyć na papierowym ręczniku owoce. Do tego deseru najlepiej nadają się miękkie owoce jagodowe: truskawki, poziomki, czarne jagody, porzeczki lub wiśnie bez pestek. Po kilka owoców wrzucić do pucharków i zalać kremem. Resztę owoców odłożyć do dekoracji. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem nałożyć pozostałe owoce.