Przepisów na zupy jest u nas pod dostatkiem. Jedna z ulubionych to -krem z ziemniaków, z pokruszoną fetą i grzankami! Prosta ale w smaku bardzo przyjemna. Idealne wkomponuje się w pierwsze, jesienne wieczory! Smacznego.
składniki:
- ok. 1 litra bulionu warzywnego
- 5-7 średnich ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
- plaster sera feta
- olej rzepekowy lub oliwa
- łyżka masła
- sól, pieprz, słodka papryka, chili
- pół pszennej bułki
- oliwa
- ząbek czosnku
przyrządzanie:
- Posiekaj cebulę i czosnek
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego i dodaj do niego łyżkę masła, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj
- Dodaj ziemniaki, gałązkę świeżego rozmarynu, zalej bulionem, dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu, porządną szczyptę słodkiej papryki i odrobinę ostrej. Gotuj do miękkości
- Gdy ziemniaki już będą miękkie, zdejmij zupę z gazu, wyjmij rozmaryn i za pomocą blendera zmiksuj na gładki krem. Zagotuj, cały czas mieszając i posól do smaku
- Bułkę pokrój na kromki i skrop z obu stron oliwą
- Układaj je na rozgrzanej patelni i podpiekaj z obu stron, a potem natrzyj ząbkiem czosnku i pokrój w kostkę
- Zupę podawaj gorącą, z porządną porcją grzanek i pokruszonym serem feta
SPRAWDŹ PRZEPIS NA : ZUPĘ – KREM Z KUKURYDZY
uwagi:
Jeśli nie lubisz fety - posyp zupę swoimi ulubionymi ziołami!