Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Krem z ziemniaków plus feta i rozmaryn

Przepisów na zupy jest u nas pod dostatkiem. Jedna z ulubionych to  -krem z ziemniaków, z pokruszoną fetą i grzankami! Prosta ale w smaku bardzo przyjemna. Idealne wkomponuje się w pierwsze, jesienne wieczory! Smacznego.

soup-328014_640

składniki:

  • ok. 1 litra bulionu warzywnego
  • 5-7 średnich ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
  • plaster sera feta
  • olej rzepekowy lub oliwa
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, słodka papryka, chili
  • pół pszennej bułki
  • oliwa
  • ząbek czosnku

przyrządzanie:

  • Posiekaj cebulę i czosnek
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę
  • W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego i dodaj do niego łyżkę masła, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj
  • Dodaj ziemniaki, gałązkę świeżego rozmarynu, zalej bulionem, dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu, porządną szczyptę słodkiej papryki i odrobinę ostrej. Gotuj do miękkości
  • Gdy ziemniaki już będą miękkie, zdejmij zupę z gazu, wyjmij rozmaryn i za pomocą blendera zmiksuj na gładki krem. Zagotuj, cały czas mieszając i posól do smaku
  • Bułkę pokrój na kromki i skrop z obu stron oliwą
  • Układaj je na rozgrzanej patelni i podpiekaj z obu stron, a potem natrzyj ząbkiem czosnku i pokrój w kostkę
  • Zupę podawaj gorącą, z porządną porcją grzanek i pokruszonym serem feta

 

SPRAWDŹ PRZEPIS NA : ZUPĘ  – KREM Z KUKURYDZY

uwagi:
Jeśli nie lubisz fety - posyp zupę swoimi ulubionymi ziołami!