Jedna z najprostszych zup do przygotowania, jednak jej smak z niczym się nie może równać. Jest genialny, wyjątkowy, całkowicie inny, niż można się spodziewać po cebuli, czosnku i serku topionym. Zobaczcie, jak zrobić aksamitny krem z cebuli i śmietankowego serka topionego.
składniki:
- 1,5 litra bulionu z warzyw
- 5 cebul białych
- 5 ząbków czosnku
- 1 opakowanie serka topionego
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
- odrobina kurkumy
przyrządzanie:
- cebulę i czosnek zeszklić na patelni. jedną cebulę pokroić w prążki i usmażyć osobno, ponieważ będzie ona służyć do ozdoby.
- w międzyczasie bulion zagotować, doprawić kurkumą, solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
- serek topiony oraz całą zawartość patelni przełożyć do gorącego bulionu. Mieszać, aż serek całkowicie się roztopi.
- Gotową zupę zmiksować, ozdobić wcześniej usmażoną cebulą i ewentualnie podawać ze świeżą kolendrą i grzankami.