Co prawda, w ostatnich dniach pogoda nas rozpieszcza, to jednak dużymi krokami zbliża się prawdziwa jesień i zima. Aby podrasować swoją odporność, trzeba każdego dnia jeść zdrowe jedzenie, a w szczególności zupy, które dodatkowo rozgrzewają ciało. Dzisiaj sprawdzamy smak zupy z cukinii. Podajemy ją z grzankami.
składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 litr bulionu z warzyw lub drobiowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku + 2 do grzanek
- bagietka
- masło
- ulubione przyprawy
przyrządzanie:
- Bulion podgrzewamy.
- Czosnek i cebulkę siekamy, podsmażamy na maśle w garnku.
- Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka.
- Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez kilka minut.
- Doprawiamy do smaku, hartujemy śmietanę i dolewamy do zupy.
- Bagietkę kroimy w kromki, kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni i trzymamy, aż będą chrupiące.
- Masło łączymy z posiekanym czosnkiem i smarujemy bagietki.