Niezwykle kremowa zupa z prostych składników - dojrzałej gruszki, korzenia pietruszki i cynamonu.
składniki:
- 4 sztuki pietruszki (korzeń)
- 1 łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- mała, dojrzała gruszka
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- litr bulionu z warzyw
- szklanka mleka
- 1/4 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
- łyżka soku z cytryny
przyrządzanie:
- Pietruszkę obieram, kroję w drobną kostkę. Smażę (5 minut) na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy.
- W tym czasie obieram gruszkę, usuwam nasiona i dodaję do pietruszki. Dosypuję cynamon i całość smażę kolejne 5 minut.
- Bulion podgrzewam, aby był wrzący. Wlewam do usmażonej pietruszki i gruszki, dodaję pieprz i gotuję całość przez 10 minut.
- Po tym czasie ściągam garnek z ognia, dodaję mleko, wszystko miksuję. Na samym końcu dodaję sok z cytryny.