Co powiecie na małe co nieco? Dziś proponujemy wam wykwintny torcik śmietankowy z jeżynami. Co Wy na to?
składniki:
- 200g herbatników maślanych,
- 200g masła,
- 250g serka mascarpone,
- 330ml śmietany 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 szklanki jeżyn,
- 150ml wody,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżeczki żelatyny
przyrządzanie:
1. Herbatniki rozdrabniamy. Dodajemy miękkie masło i tworzymy jednolitą masę.
2. Wykładamy nim blachę i wkładamy do lodówki.
3. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i miksujemy.
4. Stopniowo dodajemy też serek mascarpone.
5. Dodajemy jeżyny i blendujemy całość na jednolitą masę.
6. Na ciasteczkowy spód wykładamy masę serowo-śmietankową.
7. Ozdabiamy owocami.