Prosty przepis na kakaowe ciasteczka z kruchego ciasta. Spróbuj ich smaku z kawą lub szklanką ciepłego mleka. Pycha!
składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- szczypta soli
- 170 g masła
- 120 g cukru pudru
- jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
przyrządzanie:
- Masło i cukier utrzyj na puszystą pianę.
- Dodaj jajko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przesiej mąkę z kakao i dodaj do masy. Ponownie utrzyj na gładką masę.
- Ciasto uformuj w kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 3 – 4 mm i wytnij kształty.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 13- 15 minut.