Ciasto, borówki i puszysta pianka to jest to! Smak rozpływa się w ustach, a pracy wcale nie wymaga wiele! Jeśli macie potrzebne składniki- zapraszamy do wykonania kruchego z borówkami!
składniki:
- pół kilograma borówek
- pół kilograma mąki
- kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 7 żółtek
- 7 białek
- niepełna szklanka cukru cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- pół szklanki oleju
przyrządzanie:
TAK ZROBISZ IDEALNE KRUCHE
- Suche składniki przesiej przez sitko na większy blat lub stolnicę
- Masło wyciągnij z lodówki dopiero w tym momencie, wkrój w mąkę i dodaj żółtka
- Szybciutko zagniataj ciasto
- Podziel ciasto na dwie 2 części i wstaw na 10 minut do lodówki
- W tym czasie przygotuj formę do ciasta, wysmaruj ją margaryną i oprósz mąką
- Zetrzyj na tarce jedną połówkę ciasta, podpiecz na złoto w temperaturze 180º C przez około 25 minut
- Zostaw do całkowitego ostudzenia
TAK ZROBISZ PIANKĘ
-
Ubij białka. Kiedy będą sztywne małymi porcjami wsypuj oba cukry i cały czas delikatnie manewruj mikserem
-
Następnie wsyp budyń, powoli wlewaj olej i nadal miksuj na małej prędkości
-
Rozgrzej piekarnik i wyłóż pianę na ostudzony spód ciasta
-
Powciskaj boróweczki w pianę
-
Na wierzchu zetrzyj resztę zamrożonego ciasta
-
Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
- Po wystudzeniu możesz posypać pudrem lub nie