Kruchy spód i lekka budyniowa pianka z owocami pod kruszonką. Pyszne i co najważniejsze, proste w wykonaniu ciasto.
składniki:
Kruche ciasto: 3 szklanki mąki
300 g masła
7 żółtek
7 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyniowa pianka:
7 białek
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki oleju
ponadto:
500ml malin lub innych owoców
cukier puder do oprószenia
przyrządzanie:
- 1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, cukier i żółtka. Szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji : 1/3 i 2/3 masy. Obie masy schłodzić 60 min.
- 2.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć większą część ciasta na tarce o grubych oczkach. Docisnąć na całej powierzchni. Piec 20-25 minut w 180 st.
- 3.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, ubijać. Następnie dodać budyń i wlewać powoli olej, wciąż ubijając.
- 4.Na wystudzony spód ciasta wyłożyć piankę budyniową, wyrównać.
- 5.Wyłożyć maliny otworami do góry.
- 6.Posypać pozostałą częścią ciasta, startą na tarce o grubych oczkach. Piec 30-40 minut w 180 st. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego!