Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Już 23 lutego będziemy obchodzić jedno z najsłodszych świąt w polskiej tradycji – tłusty czwartek. Zapach świeżo smażonych pączków z lukrem zapewne skusi niejednego, jednak należy zdawać sobie sprawę, że za pysznym smakiem pączka z dżemem kryje się około 300 kalorii. Jak podkreślają eksperci ze słodkości nie trzeba rezygnować tego dnia. Tak więc, co zrobić, aby nie przesadzić z pokusami w tłusty czwartek?

Tradycja tłustego czwartku sięga czasów pogaństwa, kiedy to świętowano zakończenie zimy i nadejście wiosny. Posiłki serwowane w tym czasie miały być przede wszystkim tłuste, dlatego też jednym z dań na stołach były pączki z dodatkiem… słoniny. Pomimo, że do dnia dzisiejszego celebrujemy tłusty czwartek, to jednak przez wieki receptura pączków zmieniła się. Współczesne nadzienia stanowią najczęściej: marmolada, czekolada, budyń czy likier jajeczny.

Zakazany owoc w postaci słodkości kusi, dlatego tłusty czwartek jest dość trudnym dniem nie tylko dla osób z nadwagą i otyłością, ale także tych, którzy są w trakcie odchudzania. „Sięgając po pączka, musimy pamiętać, że są to tylko puste kalorie. Spożycie tego typu przekąski, nie zaspokoi uczucia głodu, a spowoduje jego wzmożenie. Myślę, że szkoda tracić tego, czego dokonało się w odchudzaniu, na rzecz krótkiej przyjemności” – mówi Monika Honory, holistyczny ekspert ds. żywienia. „Spadek cukru we krwi jest zjawiskiem normalnym oraz fizjologicznym. Rozwiązaniem tego problemu jest dostarczenie zdrowej, dobrej jakościowo przekąski, która pozwoli utrzymać prawidłowy jej poziom” – dodaje Monika Honory.

Aby zmniejszyć lub utrzymać wagę ciała, najlepiej jest łączyć węglowodany proste oraz złożone w jednym posiłku. Dzięki temu organizm otrzyma odpowiednią ilość cukru, która pomoże zwalczyć nagły głód oraz nieodpartą pokusę sięgnięcia np. właśnie po pączka. Zatem alternatywą do wysokokalorycznych oponek i faworków mogą być… słodkie zupy. „W Polsce zupy kojarzą się jako dania wytrwane, a musimy jednak pamiętać, że z dodatkiem cynamonu, migdałów czy owoców, można stworzyć smaczny i sycący posiłek, który zaspokoi potrzebę zjedzenia słodyczy, a przy okazji dostarczy do organizmu wartości odżywczych” podpowiada Monika Honory.

Poniżej przykładowy przepis na słodką zupę Migdałówkę autorstwa Moniki Honory. Smacznego!

składniki:

  • 1,5l mleka 2%
  • 2-3 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki gorzkich migdałów

  • 1,5 szklanki słodkich migdałów

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki cukru brązowego

  • ¾ szklanki ryżu

  • Sól

przyrządzanie:

Sprawdź przepis na następnej stronie!