Na talerzach wygląda mało apetycznie, ale jak wszyscy wiemy, szpinak to źródło witamin, a dobrze przyprawiony potrafi rozkochać w sobie niejednego dzieciaka czy opornego dorosłego. Kto zatem nie powinien jeść szpinaku? Odpowiedź poniżej!
- Szpinak bogaty jest w kwas szczawianowy. Dlatego sporo osób powinno ograniczyć jego spożywanie, bo zamiast pomagać, będzie szkodził. Cechuje go też konkretna ilość żelaza, którego nie powinniśmy przedawkować.
- Szpinaku nie powinny spożywać osoby chorzy na artretyzm, reumatyzm, osoby ze schorzeniami nerek, z chorobami wątroby oraz chorobami układu pokarmowego.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















