Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Słowniczek kulinarny

Słowniczek kulinarny

Bucatini

Z daleka wygląda jak spaghetti, ale jeśli spojrzymy na nie z bliska, zobaczymy, że makaron w kształcie podłużonych i długich rurek jest pusty w środku. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa buco, co oznacza po włosku.. dziura.Bucatini uważany jest za najbardziej ...

Więcej

Cabernet Sauvignon

Powstał w XVII wieku we francuskim regionie Bordeaux z połączenia sauvignon blanc i cabernet franc. Jest najpopularniejszym szczepem winogron we Francji, ale znalazł też spore uznanie w krajach Nowego Świata, takich jak Chile, Argentyna i USA (Kalifornia).

Więcej

Becherovka

Jego pomysłodawcą był lekarz z Karlovych Var, Jan Becher. W 1807 roku na rynku pojawiły się pierwsze sygnowane przez niego likiery ziołowe. Już w po 1840 roku jego syn Johann zaczął masową produkcję Becherovki. Jednym z patentów na sukces jest ...

Więcej

Triple sec

Za wynalazcę tego likieru uważa się Jeana-Baptiste\’a Combiera, który stworzył go w 1834 roku na bazie pomarańczy z Haiti. Triple sec tej marki (Combier) wciąż wyrabiany jest tylko z wywodzących się z tamtych stron świata owoców. Nazwa triple sec wywodzi ...

Więcej

Fondue

Danie to zostało wymyślone przez szwajcarskich górali. Podobno w ten sposób pozbywali się zimą resztek suchego, żółtego sera, który został im po lecie i jesieni. Danie przygotowuje się z sera właśnie, białego wina, ziół i innych dodatków. W otrzymanej przez ...

Więcej

Eskalopki

Według wszelkich receptur mięso rozbijane jest tłuczkiem, a następnie smażone na tłuszczu. W kuchni polskiej istnieje ponad sto różnych, często bardzo podobnych do siebie przepisów na eskalopki.

Więcej

Dip

Gęsty sos do maczania drobnych przekąsek, na przykład pokrojonych w słupki warzyw, krakersów, chipsów czy pieczywa. Przygotowywany jest zazwyczaj z gęstej śmietany, jogurtu naturalnego z domiszką czosnków, przypraw czy ziół.

Więcej

Imbir

Jego nazwa łacińska to Zingiber Boehm. To, co uźywamy do spożycia, jest kłączem imbiru. Ale dodatkowo roślinę tę wykorzystuje się w lecznictwie, a także – ze względu na przepiękne kwiaty – jako ozdobnę. Oprócz niezwykłego smaku, który doskonale wzbogaca smak ...

Więcej

Trawa cytrynowa

W południowej i południowo-wschodniej Azji bez trawy cytrynowej nie można sobie wyobrazić przygotowania dużej części potraw. Roślina ta, ze względu na swój smak i aromat jest bardzo cenionym dodatkiem, traktowanym na prawach przyprawy. Świeże liście (w Polsce praktycznie niedostępne) dostarczają ...

Więcej