Ten chleb przygotowuje się w Azji, głównie w Indiach. Kto raz go spróbuje… nie zapomnie go nigdy. Naan przygotowywany jest w Afganistanie, Uzbekistanie, Iranie, Tadżykistanie. Ale najpopularniejszy jest oczywiście w Pakistanie i Indiach. Wschodnią, bardzo symboliczną i umowną granicą \”występowania\” ...
Słowniczek kulinarny
Endywia
Ta pierwsza ma postrzępione i kedzierzawe liście, zaś eskariola szerokie i faliste. Pochodzi z Indii, szybko została jednak przeniesiona do europejskiej kuchni. Dziś jest niezastapionym składnikiem kuchni włoskiej Jest niezwykle zdrowa. Zawiera sporo fosforu, żelaza i witaminy C. Oprócz tego ...
Okra
Tylko w Afryce można spotkać ją rosnącą dziko. Ze względu na swój smak jest masowo uprawiana w Azji oraz Brazylii. Owoce okry rosną na krzewach wielkości 1-2 metrów. Kwiaty kolory żółtego zamieniają sie w owoce o kształcie bardzo wąskich, zielonych, ...
Marsala
Podobno w miejscowości Marsala i okolicach mieszka niecałe 80 tysięcy ludzi. Gdzie to jest? Na najdalej na zachód wysuniętym krańcu Sycylii. Ten region może poszczycić się jednym z najciekawszych smaków win. Tradycyjna Marsala ma od 15 do 18 procent alkoholu ...
Dressing
Zioła prowansalskie
Jak wskazuje jej nazwa, powstała w Prowansji, na południu Francji. W jej skład wchodzą rozmaryn, oregano, majeranek, tymianek, bazylia, cząber ogrodowy, szałwia lekarska, mięta pieprzowa i lebiodka.
Zasmażka
To nic innego jak mąka, zasmażona z tłuszczem i rozprowadzona z cieczą (wodą, śmietaną, wywarem). Niektórzy dla dodania zasmażce koloru dodają zarumienioną i drobno posiekaną cebulkę.
Trejos Devynerios (999)
Sama nazwa Trzy Dziewiątki jest synonimen liczby 27. Jak za dawnych czasów, w zakładzie STUMBRAS produkowana nalewka zawiera w sobie 27ziołowych składników, m.in. podagrywcznik, korzenny rabarbar, korzenny gencyjan, korzenny kalgan, pieprz czarny, pieprz pachnący, pieprz czerwony, imbir, gałkę i płatki ...
Garam Masala
W skład klasycznej garam masali wchodzą gałka muszaktołowa, goździki, cynamon, kolendra, kumin, czrany pieprz, koper włoski i kozieradka. Do tych składników dodawane są też inne, w zależności od regionu i potrzeb. Dokładne znaczenie słów garam masala to \”ostra przyprawa\”. Mieszanka ...
Cydr
Cydr produkuje się dzięki fermentacji jabłek, jednak bez najmniejszej domieszki cukru. Przed rozlaniem do butelek i beczek jest klarowany. Zawiera od 4 do 7 % alkoholu i charakteryzuje się łagodnym, lekko słodkim smakiem. Jego gazowana wersja jest doskonałym środkiem orzeźwiającym ...