Adwokat ma moc około 15- 20 %. Produkowany jest z żółtek, spirytusu, winiaku i syropu cukrowego. Adwokat ma gęstą konsystencję oraz charakterystyczny, niepowtarzalny aromat. Dzięki swej popularności produkowany jest też w kilku innych smakowych odmianach
Słowniczek kulinarny
Bundz
Według przekazów bundz produkowany jest bezpośrednio na halach góralskich, głównie na Podhalu i w Bieszczadach. Bundz jadano oddzielnie, jednak najczęściej używano go jako produktu wyjściowego do produkcji bryndzy. Bundz przygotowywano w dużych, kilkogramowych bryłach serowych.
Wermut
Teoretycznie wszystko jest tu bardzo proste – wino (zazwyczaj białe) mieszamy z odpowiednimi destylatami i nalewkami stworzonymi na bazie ziół i korzeni. Do smaku dodaje się odpowiednią ilość syropu cukrowego. To jednak kiedy, ile i jak dodawane są poszczególne składniki, ...
Bryndza
Bryndzę wyrabia się z mleka owczego lub koziego. Z bundzy w wyniku prasowania usuwa się nadmiar serwatki, a następnie po rozdrobnieniu i wymieszaniu z solą rozciera się masę na potrójnych walcach, tak by otrzymać jednorodna masę. Niektórzy producenci, by otrzymać ...
Malibu
Bez tego alkoholu nie obędzie się żaden dobrze zaopatrzony bar. Stosunkowo lekki, bo zawierający zaledwie 24 procent alkoholu rum jest doskonałym produktem do drinków na upalne dni. Najlepiej smakuje podawany pół na pół z mlekiem bądź sokiem pomarańczowym. Malibu jest ...
Al dente
Według starej włoskiej szkoły makaron powinien być ugotowany lekko twardo, tak by stawiał delikatny opór na zębie. Rozgotowanie makaronu bądź ugotowanie go nawet lekko zbyt miękko określane jest w Italii jako kulinarna zbrodnia.Nie ma jednej reguły na ugotowanie makaronu al dente. ...
Anchois
Anchois to niezwykle intensywna w smaku i zapachu ryba. Sardela stosowana jest do farszów, sałatek oraz jako dodatek do pizzy. Sardela zamieszkuje morza, w których temperatura waha się od 10 do 20 stopni. Ryba ta osiąga od 20 do 25 centymetrów ...
Prosecco
Wino to wytwarzane jest głównie w północnych częściach Veneto, stąd też jego duża popularność w jego stolicy, Wenecji.Specyficzny, delikatny smak, połączony z \”bąbelkami\” wino zawdzięcza temu, że wytwarzane jest z niezwykle późno zbieranych owoców winogron.Prosecco ma niezwykle orzeźwiający smak – ...
Goździki
Mianem goździki określamy zasuszone pączki drzewa o nazwie goździkowiec korzenny (Syzygngium aromaticum). Drzewo to rośnie do wyskości 20 metrów. Pączki można jednka zbierać dopiero po upływie 20 lat od posadzenia goździkowca. Gożdziki swój ciemny, intensywny kolor zawdzięczają odymieniu podczas procesu ...
Horiatiki
Horiatiki to tradycyjna nazwa jednej z najsłynniesjzych greckich potraw, sałatki przyrządzanej m.in. z ogórków, pomidorów, fety. Przepis na horiatki znajdziecie po KLIKNIĘCIU.