Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Słowniczek kulinarny

Słowniczek kulinarny

Advokat, adwokat

Adwokat ma moc około 15- 20 %. Produkowany jest z żółtek, spirytusu, winiaku i syropu cukrowego. Adwokat ma gęstą konsystencję oraz charakterystyczny, niepowtarzalny aromat. Dzięki swej popularności produkowany jest też w kilku innych smakowych odmianach

Więcej

Bundz

Według przekazów bundz produkowany jest bezpośrednio na halach góralskich, głównie na Podhalu i w Bieszczadach. Bundz jadano oddzielnie, jednak najczęściej używano go jako produktu wyjściowego do produkcji bryndzy. Bundz przygotowywano w dużych, kilkogramowych bryłach serowych.

Więcej

Wermut

Teoretycznie wszystko jest tu bardzo proste – wino (zazwyczaj białe) mieszamy z odpowiednimi destylatami i nalewkami stworzonymi na bazie ziół i korzeni. Do smaku dodaje się odpowiednią ilość syropu cukrowego. To jednak kiedy, ile i jak dodawane są poszczególne składniki, ...

Więcej

Bryndza

Bryndzę wyrabia się z mleka owczego lub koziego. Z bundzy w wyniku prasowania usuwa się nadmiar serwatki, a następnie po rozdrobnieniu i wymieszaniu z solą rozciera się masę na potrójnych walcach, tak by otrzymać jednorodna masę. Niektórzy producenci, by otrzymać ...

Więcej

Malibu

Bez tego alkoholu nie obędzie się żaden dobrze zaopatrzony bar. Stosunkowo lekki, bo zawierający zaledwie 24 procent alkoholu rum jest doskonałym produktem do drinków na upalne dni. Najlepiej smakuje podawany pół na pół z mlekiem bądź sokiem pomarańczowym. Malibu jest ...

Więcej

Al dente

Według starej włoskiej szkoły makaron powinien być ugotowany lekko twardo, tak by stawiał delikatny opór na zębie. Rozgotowanie makaronu bądź ugotowanie go nawet lekko zbyt miękko określane jest w Italii jako kulinarna zbrodnia.Nie ma jednej reguły na ugotowanie makaronu al dente. ...

Więcej

Anchois

Anchois

Anchois to niezwykle intensywna w smaku i zapachu ryba. Sardela stosowana jest do farszów, sałatek oraz jako dodatek do pizzy. Sardela zamieszkuje morza, w których temperatura waha się od 10 do 20 stopni. Ryba ta osiąga od 20 do 25 centymetrów ...

Więcej

Prosecco

Prosecco

Wino to wytwarzane jest głównie w północnych częściach Veneto, stąd też jego duża popularność w jego stolicy, Wenecji.Specyficzny, delikatny smak, połączony z \”bąbelkami\” wino zawdzięcza temu, że wytwarzane jest z niezwykle późno zbieranych owoców winogron.Prosecco ma niezwykle orzeźwiający smak – ...

Więcej

Goździki

Goździki

Mianem goździki określamy zasuszone pączki drzewa o nazwie goździkowiec korzenny (Syzygngium aromaticum). Drzewo to rośnie do wyskości 20 metrów. Pączki można jednka zbierać dopiero po upływie 20 lat od posadzenia goździkowca. Gożdziki swój ciemny, intensywny kolor zawdzięczają odymieniu podczas procesu ...

Więcej

Horiatiki

Horiatiki

Horiatiki to tradycyjna nazwa jednej z najsłynniesjzych greckich potraw, sałatki przyrządzanej m.in. z ogórków, pomidorów, fety. Przepis na horiatki znajdziecie po KLIKNIĘCIU.

Więcej