MIESZANE SAŁATY Z MAŁŻAMI smakować będą wszystkim miłośnikom owoców morza. Dodatkiem do dań, ale i zarówno przystawką jak i małym “co nieco” na popołudniowe godziny może być każda z następnych propozycji. Przyrządzenie ROSZPONKI Z GRZANKAMI zajmie nam zaledwie kilka minut. ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
S.O.S.! Święta!!!
Ależ oczywiście! Wystarczy zadbać o kilka sosów, a Wielkanocny stół zyska nie tylko na estetyce. Skorzystamy wszyscy, poszerzając paletę smaków, która zwykle gości na świątecznym stole.Skoro mamy wiosnę, musimy zadbać o SALSA VERDE, pełną aromatów, które przywodzą na myśl letnie ...
Tarta podbija Polskę
Co trzeba wiedzieć przed przygotowaniem tarty? To, że musimy zagnieść ciasto, które dobrze jest później przez chwilę chłodzić. Potem wykładamy je na wysmarowaną formę, nakłuwamy w kilku miejscach, by powietrze które może zostać pod ciastem nie zabrało się w bąble ...
Kolacja dla dwojga
Zacznijcie od stosunkowo młodego, choć już klasycznego drinka. CAIPIRINHA, dzięki mieszance smaków limonki i cachaçcy, bardzo dobrze zaostrzy wasze smaki. Po jej wypróbowaniu sięgnijcie po przystawki. Bez najmniejszych problemów zdobędziecie wszystkie składniki do przygotowania niezwykle efektownych OGÓRKÓW Z KAWIOREM. Oprócz ...
Zupa taka, że krem
Zacznijmy od podania polewki tak, jak to czyniły przed stuleciami nasze praprababki. Dlatego ZUPĘ KREM Z BOROWIKÓW podajmy w specjalnie do tego przygotowanym… chlebie. KREMOWA ZUPA OGÓRKOWA Z AWOKADO będzie bardziej treściwa, jeśli dodamy do niej ugotowane jajo na twardo. ...
Karnawałowe inspiracje z marką Lisner
Niedawno w warszawskiej restauracji KOM odbyły się warsztaty kulinarne na bazie produktów marki Lisner. Celem eventu było przekonanie gości, że przygotowanie oryginalnego menu może być wyśmienitą zabawą oraz inspiracją do nadawania tradycyjnym potrawom nowego smaku i wymiaru.
Przepisy na wigilijne dania z ryb
Bo pamiętać należy, że z dominacją karpia na polskich stołach mamy do czynienia od zaledwie sześćdziesięciu lat. Jeśli spojrzymy na długą historię Polski, na to jak się przez ponad tysiąc lat zmieniała kuchnia i nasze kulinarne obyczaje, stwierdzimy, że to ...
Cukinia – jedz i smakuj
Z cukinią można robić wszystko: gotować, miksować, smażyć, grillować i piec. Dlatego jest jednym z ukochanych warzyw wszystkich kucharzy – można ją łatwo przygotować, doskonale poddaje się też wszelakim smakom. Oto wybór kilku przepisów, które śmiało możemy polecić nawet tym, ...
Jedz czereśnie
To nieprawda, że czereśnie nie mają żadnych wartości odżywczych, jak się powszechnie uważa. Jest w nich witamina A, B1 i B2 oraz rozmaite związki mineralne. Poza tym są bardzo smaczne, więc warto się nimi raczyć w czereśniowym sezonie.
Tęcza na talerzu
Wraz z nadejściem ciepłych dni na placach targowych robi się bardziej kolorowo. Częściej niż zazwyczaj sięgamy po naszą ekologiczną torbę lub wiklinowy koszyk i ruszamy na warzywno – owocowe łowy.