Brian Scott, krakowski dziennikarz uwielbia gotować. Na planie programu Etniczne Klimaty, gdzie gościł u polskich Ormian został dopuszczony do pomocy przy gotowaniu tradycyjnej ormiańskiej zupy o nazwie gandżabur.
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Owoce konserwowane w alkoholu
Owoce konserwowane w spirytusie są bardzo rzeczą zwyczajną we Francji i krajach południowych, u nas mało w użyciu pomimo wybornego smaku – pisała już w XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swej książce "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, ...
Gdy po imprezie boli głowa.. czyli historia kaca
Zjawisko jest na tyle powszechne, że dorobiło się już nawet swojej literatury, swoistej obyczajowości i nazewnictwa. Niemcy mówią "katzenjammer", czyli po prostu "kociokwik", co jest określeniem dość ładnym i w pewnym okresie przyjęło się w Polsce. Zresztą właśnie od niemieckiej ...
Historia Sylwestrowego Szampana!
Magiczne bąbelki szampana bojaźliwym dodają odwagi, skromnych czynią bardziej frywolnymi, zaś wielu uskrzydlają, pobudzając do wzniosłych uczuć. Wspaniały orzeźwiający bukiet szampana przewyższa inne wonie, napełniając nas radosnym oczekiwaniem.
Śledzik na Święta
Śledź jest bardzo wdzięczną przekąską. Doskonale poddaje się smakowi i aromatowi dodatków. Tylko kwestią naszego gustu i naszej fantazji kulinarnej jest to, jak go przyrządzimy. Boże Narodzenie to święto ryb. Zobaczcie kilka propozycji na przekąski ze śledzia. Zacznijmy od ŚLEDZI ...
Wieczór z kuchnią grecką
Przygotujmy sobie i bliskim kolację w stylu greckim. Dominujące w niej potrawy w znakomitej większości nie są trudne do przygotowania. Nie musimy też szukać specjalnych składników – wszystkie powinniśmy znaleźć w każdym markecie bądź większym “spożywczaku”. Każdy przybywający na Peloponez ...
Kuchnia tajska
Kuchnia tajska opiera się na zrównoważeniu pięciu smaków: słonego, gorzkiego, słodkiego, kwaśnego i ostrego. Balans między nimi zachowujemy między innymi stosując takie podstawowe produkty jak: ryż, kokos, limonka, papryczka chili, czosnek, trawa cytrynowa, kolendra, imbir. To co powstaje z połączenia ...
Włóż warzywa do słoika
Ponieważ każdy ma własne upodobania smakowe, przypominamy naszą starą zasadę: podane poniżej przepisy potraktujcie jako wyjściowe – doprawcie według własnych potrzeb, bo nikt się przecież nie zna na tym, co jest dla Was smaczne, jak Wy sami. Zacznijmy od dumy ...
Owocowe desery na lato
Zacznijmy od polskiej klasyki i przyrządźmy doskonale znane, poczciwe, ale jakże pyszne JAGODZIANKI. Potem rozpocznijmy festiwal malin, które niesłusznie pomijane są jako deser. A szkoda bo MALINY W WINIE DESEROWYM, a także MALINOWE PARFAIT są smakołykami godnymi każdego stołu. Jeśli ...
Rukola nie tylko na lato
Przez to, że rukola jest dostępna w każdym lepszym warzywniaku, a także dzięki temu, że znakomicie przyjmuje się w warunkach domowych (nawet w zwykłych, balkonowych skrzynkach!!!) popularność rukoli jest ogromna. Jeśli jej nie znamy za dobrze zacznijmy od przyrządzenia RUKOLI ...