Cukier puder przesiej przez sitko. Sok z cytryny wymieszaj z letnią wodą. Do soku z wodą stopniowo dodawaj cukier puder. Cały czas mieszaj łyżką. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. ZOBACZ RÓWNIEŻ: Ciasteczka owsiane ...
Babeczki jogurtowo-cytrynowe
Wymieszaj jogurt z roztopionym masłem. Dodaj jajka i skórkę z cytryny, a następnie roztrzep. Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Przełóż ciasto do foremek (¾ wysokości). Piecz w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut. ...
Brownie cupcakes z suszonymi malinami
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a masło na patelni. Łączymy składniki i odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników (oprócz suszonych malin) mieszamy i łączymy z czekoladową masą. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Ciasto wkładamy do sylikonowych foremek na ¾ wysokości. Pieczemy ...
Ciasteczka karmelowe
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zastygnięty karmel. Zagnieść na ciasto i rozwałkować na grubość około 1 cm. Wyciąć ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zobacz ...
Owocowe cukierki galaretki
Truskawki wykładamy do osobnej miseczki. Bardzo dokładnie wyciskamy sok z pomarańczy do drugiej miseczki. Do każdej z miseczek dodajemy 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny. Truskawki blendujemy na rzadką masę. Każdy z soków przelewamy do osobnego garnuszka, dodajemy cukier do ...
Rogaliki z marmoladą
Kruche rogaliki z marmoladą: 1/2 kg mąki pszennej (3,5 szklanki) 2 jajka (+ 1 do posmarowania) 250 g margaryny (1 kostka) 2 łyżki cukru 50 g świeżych drożdży marmolada (ewentualnie gęsty dżem lub konfitura różana) cukier puder do posypania Mąkę ...
Delikatne faworki
Z mąki, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto – tak twarde jak na pierogi. Dodajemy spirytus. Ciasto należy długo zagniatać, a następnie zaczyna się zabawa – należy je porządnie zbić wałkiem! Ciasto składamy i ponownie zbijamy, aż powstaną pęcherzyki. Do ciasta ...
Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i uformować z ciasta kulkę. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyciąć ciasteczka. Posmarować ciasteczka białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Muffiny jabłkowo-cynamonowe
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i cynamon. Na patelni rozpuszczamy masło, łączymy z cukrem, jajkiem i mlekiem Jabłka kroimy na małe kawałki lub trzemy na tarce. Mokre składniki łączymy z suchymi i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek. ...
Chrupiące ciasteczka z masłem orzechowym
Umieść 1,5 kostki miękkiego masła i 1,5 szklanki cukru w misce i dokładnie wymieszaj mikserem. Dodaj do mieszanki jajko, ¾ szklanki masła orzechowego i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Dodaj przesianą mąkę, sodę i sól, wciąż miksując. Dodaj 2 szklanki prażonego ryżu ...