Do soku z cytryny dodajemy olej, miód, sól, pieprz, paprykę i posiekany rozmaryn (lub pietruszkę). Wszystko energicznie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie myjemy kurczaka i osuszamy go ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy go marynatą i dodajemy ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Makaron z oliwą, cytryną i pietruszką
Makaron gotujemy minutę krócej niż polecono w instrukcji. Po gotowaniu napełniamy 1/3 szklanki wody. Odcedzony makaron pozostawiamy w garnku. Dodajemy do niego sok z 1/2 cytryny, oliwę, chili, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wodę pozostałą z gotowania makaronu i łyżkę ...
Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu tak, aby był al dente. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i razem szklimy na rozgrzanym oleju. Wrzucamy pokrojony na plasterki boczek. Smażymy około 1-2 minuty na niewielkim ogniu. Na patelnię dorzucamy pomidory ...
Tortellini zapiekane pod serową pierzynką
Tortellini gotujemy minutę krócej niż na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek na troszeczkę większe kawałki, ząbek czosnku bardzo drobno siekamy – wszystko razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Żaroodporne naczynie nacieramy od wewnątrz oliwą. Wykładamy ugotowane tortellini. Ser żółty ścieramy ...
Krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym
Krewetki obrać z pancerzy i oczyścić. Pokroić czosnek, cebulę i podsmażyć na oleju. Dodać imbir i krewetki. Smażyć przez kilka minut. Sok z pomarańczy połączyć z sokiem z limonki. dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Wlać na patelnie i podgrzewać wraz ...
Spaghetti z kurkami
Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać boczek i podsmażyć. Dodać kurki, wlać odrobinę wina, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez około 15-20 minut, aż będą miękkie. Po tym czasie wlać resztę wina. Podsmażać jeszcze przez 3 minuty i zdjąć ...
Tatar z łososia
Rybę kroimy bardzo drobno. Dodajemy posiekaną cebulę, kapary, ogórka i szczypiorek. Mieszamy z łyżeczką musztardy i oliwą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Można ozdobić kiełkami lub liściem pietruszki.
Walentynkowe danie dla Twojego faceta
Azjatyckie żeberka/Asian ribs Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, dla odmiany podpowiem naszym drogim Paniom czym mogą uraczyć swojego faceta. Soczyste żeberka nastroją każdego męskiego przedstawiciela do odpowiednich działań po Składniki: 1 kg wołowych żeberek 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili ...
Kurczak miodowo-musztardowy z ryżem i warzywami
Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki. Do miseczki dodajemy musztardę i miód. Mieszamy dokładnie łyżką. Przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Brokuły myjemy, odcinamy różyczki i gotujemy je kilka minut w osolonej ...
Ryż z kurczakiem i ananasem
Gotujemy ryż. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy imbir, czosnek i dodajemy chili. Kurczaka myjemy, kroimy w paski lub kostkę i podsmażamy. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Wlewamy wino i sok jabłkowy. Wszystko gotujemy, aż odparuje połowa soku. ...