Szpinak płuczemy pod zimną wodą i suszymy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek siekamy i razem smażymy na maśle do lekkiego zeszklenia. Szpinak dodajemy do cebuli i dusimy pod przykryciem około 5 minut. ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Zapiekanka z brukselką i ziemniakami
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, po czym gląb nacinamy na krzyż. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Posiekaną cebulę szklimy na oleju. Ziemniaki kroimy w kawałki. Mleko i śmietanę mieszamy podgrzewając na małym ogniu. Dodajemy w trakcie: pokrojone ...
Pieczony łosoś w marynacie z limonki
Łososia umyj i osusz. Przygotuj marynatę. Na tarce zetrzyj skórkę z limonki i czosnek. Papryczkę pokrój w drobną kostkę. Wszystko utrzyj w moździerzu, dodaj sok z limonek, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie natrzyj rybę i odstaw do lodówki na 2 ...
Pizza z grillowanymi warzywami
CIASTO Do dużej miski wsypać mąkę i drożdże, a następnie dobrze wymieszać. Dodać oliwę, cukier, sól i stopniowo dodawać wodę. Wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita masa. Odłożyć ciasto w ciepłym miejscu na około 30 minut (ciasto musi trochę urosnąć). Formę ...
Klasyczne spaghetti bolognese
Rozgrzej oliwę na patelni Podsmaż: mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, potarkowaną marchewkę, przyprawy. Dodaj pomidory i dwie łyżki ketchupu. Wszystko duś pod przykryciem około 15-20 minut. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron z ...
Burgery po męsku – bekon i papryczka jalapeño
Nagrzewamy piekarnik do 190 *C. Boczek smażymy na chrupko. Papryczkę kroimy w plasterki. Cebulę kroimy na krążki i smażymy do lekkiego zarumienienia przez kilka minut, w międzyczasie posypujemy ją solą i pieprzem. Przekrojoną bułkę kroimy na pół i wkładamy do nagrzanego ...
Aromatyczne krewetki w pomidorach
Czosnek kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie. Na patelnie wrzucamy umyte i oczyszczone krewetki i smażymy około 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, sok z limonki, wino i dusimy 5 minut. Dodajemy masło, tymianek, porwaną bazylię, odrobinę soli i mieszamy ...
Pierogi z mięsem i suszonymi pomidorami
Do miski z gorącą wodą wlewamy olej i wsypujemy pół łyżeczki soli (woda powinna być gorąca, ale nie wrząca). Do miski dodajemy następnie przesianą mąkę i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na około 20 minut i przykrywamy je szczelnie ...
Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem
Ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki. Czosnek bardzo drobno siekamy. Ziemniaki wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, dodajemy posiekany czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Dodatkowo posypujemy masłem porwanym na malutkie kawałeczki. Całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki pieczemy ...
Wegetariańskie burgery z warzyw i czerwonej fasoli
Obierz i podsmaż czosnek. Dodaj tartą marchewkę i cukinię. Podduś, aż będą miękkie. Dodaj przyprawy, pietruszkę, odsączoną fasolę i kaszę mannę. Uformuj kotleciki, a następnie obtocz w sezamie lub innej panierce. Smaż na minimalnej ilości tłuszczu. Więcej wegetariańskich dań ...