Piersi z kurczaka kroimy na odpowiadające nam wielkością kotlety. Lekko je tłuczemy. Mięso przekładamy do miski, w której posypujemy je solą, pieprzem, jedną łyżeczką curry i zostawiamy na około 15-20 minut. W jednej misce przygotowujemy mąkę do której dosypujemy łyżeczkę curry i ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Ostre risotto z pomidorami i mięsem mielonym
Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i wsyp ryż. Smaż przez około 5 minut. Następnie stopniowo dolewaj 2 łyżki bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion, dodaj koleje dwie łyżki i w ten sposób połącz cała porcje bulionu z ryżem. Na drugiej ...
Tagliatelle ze szparagami w sosie a’la carbonara
Pomidory opłucz i przekrój na pół. Szparagi opłucz, odłam twarde części i pozostałość pokrój. Wszystko smaż na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodaj szynkę parmeńską (pokrój długie plastry na małe kawałeczki). Żółtka wymieszaj ze śmietanką i wlej na patelnię. ...
Penne z łososiem w sosie śmietanowym
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy śmietankę oraz serki śmietanowe i podgrzewamy na średnim ogniu do uzyskania płynnej konsystencji. Doprawiamy sos ziołami, solą i pieprzem. Na maśle podsmażamy odsączonego łososia, dzielimy go na mniejsze ...
Makaron z sosem kalafiorowym
Kalafior kroimy na małe różyczki, które gotujemy do miękkości w wodzie z kostką rosołową. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, serek topiony, śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i ...
Włoskie gnocchi z szynką parmeńską i bazylią
Ziemniaki ugotuj. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Przesiej mąkę z łyżką soli, dodaj ciepłe ziemniaki. Roztrzep jajko i dodaj do mąki z ziemniakami. Połącz składniki i uformuj kulkę. Następnie uformuj wałek z ciasta i krój na 2 cm kawałki. Gotuj ...
Zapiekanka warzywna z serem
Warzywa myjemy i osuszamy. Usuwamy pestki z papryk i kroimy je na średnie kawałki. Pomidory parzymy, usuwamy skórkę i kroimy na kawałki. Brokuły i kalafiora odcinamy od głąba, wycinamy różyczki, gotujemy na półtwardo. Cukinię kroimy na pół i dzielimy na paseczki. ...
Wołowina z ananasem, sezamem i imbirem
Pokrój wołowinę w paski. Wymieszaj łyżkę sezamu, łyżkę miodu, łyżkę mleka, oraz łyżeczkę oleju. Do marynaty włóż wołowinę, zakryj miseczkę folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Posiekaj cebulę, plastry ananasa (w kostkę). Obierz imbir i zetrzyj na ...
Placki ziemniaczane grubo tarte
Ziemniaki i cebulę obieramy, następnie ucieramy na grubych oczkach tarki (grubsze oczka zapewniają większą chrupkość placków). Starte ziemniaki i cebulę przesypujemy do sitka i odciskamy nadmiar soków (ważne, aby zachować je na później) Do ziemniaków i cebuli dodajemy mąkę i ...
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo – pieprzowym
Polędwiczki kroimy na plastry, które lekko rozbijamy. Posypujemy je pieprzem i solą. Podsmażamy polędwiczki z obu stron na patelni. Po zdjęciu z patelni kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię (wykorzystujemy tę, na której smażyliśmy mięso) dodajemy łyżkę masła i mąki ...