Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Otręby żytnie – smak zdrowia

Otręby żytnie – smak zdrowia

SERnikowe Love!  Przepis na sernik idealny!

SERnikowe Love! Przepis na sernik idealny!

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Wypoczynek na gotowo

Wypoczynek na gotowo

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Serowe mity

Serowe mity

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Smakowita owsianka z kozim serem

Smakowita owsianka z kozim serem

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Pizza z grillowanymi warzywami

Zapewne znajdziesz w swojej kuchni warzywa, które doskonale będą smakowały na puszystym cieście pizzy. Oto bezmięsna pizza na bogato!

pizza-442058_640

składniki:

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 gram drożdży suchych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
SOS POMIDOROWY
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
DODATKI (do wyboru)
  • bakłażan
  • cukinia
  • papryka
  • pomidor
  • szpinak
  • czosnek
  • rukola
  • bazylia

przyrządzanie:

CIASTO

  • Do dużej miski wsypać mąkę i drożdże, a następnie dobrze wymieszać.
  • Dodać oliwę, cukier, sól i stopniowo dodawać wodę.
  • Wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita masa.
  • Odłożyć ciasto w ciepłym miejscu na około 30 minut (ciasto musi trochę urosnąć).
  • Formę na pizzę lub blasze posmarować oliwą i rozciągnąć ciasto tak, aby przykryło całą formę.

SOS

  • Posiekać ząbek czosnku.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać czosnek przez około 2 minuty.
  • Dodać pomidory z puszki i liście bazylii.
  • Doprowadzić do wrzenia i dodać sól oraz pieprz.
  • Za pomocą zwykłego sitka przetrzeć sos pomidorowy.
  • Sos wlać do garnka i podgrzewać, aż uzyska jednolitą konsystencję.

PIZZA

  • Rozgrzać piekarnik do 220℃
  • Warzywa pociąć na plastry i grillować na patelni.
  • Na ciasto nałożyć sos pomidorowy i wybrane dodatki.
  • Piec przez około 15 minut, aż brzegi ciasta lekko się zarumienią.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Pizza z kurczakiem i sosem śmietanowym