Do garnuszka wsypujemy mak i w proporcji 1:1 gotujemy z wodą. Ostudzony mak mielimy dwukrotnie, po czym dodajemy bakalie. Masło wraz z miodem podgrzewamy w rondelku, gdy się połączą dodajemy do maku. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę wysypujemy na ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami
Mąkę przesiej przez sito. Dodaj szczyptę soli. Na patelni roztop masło i dodaj do mąki. Stopniowo dodawaj wodę. Ciasto rozrób, aż będzie jednolite i gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw. W tym czasie włóż śliwki do garnczka, dodaj cynamon, anyż, miód ...
Wigilijny karp z cytrusami
Po filetowaniu karpia otrzymasz dwa duże płaty, które podziel na pół (otrzymasz 4 średnie filety) i posyp pieprzem i solą z obu stron. Cytrynę oraz pomarańcze sparz wrzątkiem, a następnie pokrój w plastry. W dużym naczyniu układaj warstwy: filet, kilka ...
Kapusta wigilijna z grzybami
Grzyby moczymy w letniej wodzie przez około 3 godziny, po czym gotujemy je 1 godzinę i odstawiamy. Jeśli nie lubicie kwaskowatego smaku to kapustę można opłukać pod bieżącą wodą. Kapustę drobno kroimy, po czym wlewamy do niej wodę, w której ...
Domowy burger z indyka
Mięso, cebulę, zioła i przyprawy mieszamy w misce. Formujemy z mięsa dwie kule, które lekko od góry zgniatamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej mięso, smaż z obu stron około 5 minut, jeśli uznasz, że należy dłużej to ...
Szybkie spaghetti z mozzarellą i pomidorkami cherry
Ugotuj makaron z odrobina soli. W międzyczasie obierz czosnek i podsmaż na oliwie (przez 2 minuty). Odcedź makaron i włóż do pustego garnka. Następnie dodaj usmażony czosnek i oliwę. Całość energicznie wymieszaj. Rozpuść masło na patelni. Przekrój pomidorki cherry na pół ...
Tortellini z mięsem w sosie serowym
Mięso myjemy, oczyszczamy i suszymy. Wszystkie przyprawy i zioła utłuc lekko w moździerzu i wymieszać. Nacieramy mięso przyprawami oraz lekko wcieramy oliwę, odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Mięso dusimy 30 minut. Ostudzone mięso kroimy na mniejsze kawałki i ...
Aromatyczna pieczeń wołowa
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Drobno posiekaj czosnek, dodaj sól, oliwę, pieprz, zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj. Natrzyj polędwicę mieszanką ziół i przypraw i włóż do brytfanki. Piecz przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij polędwicę z piekarnika, owiń folią aluminiową i ...
Makaron z krewetkami i chili
Nastaw wodę na makaron. W tym czasie obierz krewetki (zostaw ogonki) i osusz ręcznikiem papierowym. Posiekaj czosnek i papryczkę na małe kawałki. Ugotuj makaron z dodatkiem soli. Następnie przecedź i wymieszaj z jedną łyżką oliwy z oliwek. Na patelni rozgrzej oliwę, ...
Pierogi z kapustą i grzybami – idealne na Święta
Płuczemy grzyby, zalewamy je na 6 godzin zimną wodą i czekamy (najlepiej zostawić je do nasiąknięcia na noc). Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do uzyskania miękkości, dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę mieszamy, dobrze zmielić je w ...