Królika umyć, pokroić na kawałki. Każdy kawałek obsmażać na oleju na złoty kolor. Dodać pokrojony w kostkę boczek, posypać mąką, dodać zioła oraz sól i pieprz. Przez chwilę smażyć, następnie wlać piwo i bulion. Dodać śliwki i dusić na niewielkim ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Królik w śmietanie
Kawałki królika obficie skropić sokiem z cytryny, oprószyć ziołami, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie każdy kawałek osuszyć nieco ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć w mące i obsmażać z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym ...
Penne alla montanara
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oliwy. W czasie gdy gotuje się makaron w dużym, płaskim rondlu rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić pokrojony w cienkie i niezbyt długie paski boczek. Smażyć przez 2 – 3 minuty, ...
Risotto z kurkami i boczkiem
Cebulę posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę oraz łyżkę masła. Wrzucić cebulę i smażyć na niewielkim ogniu do zeszklenia. Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek i podsmażyć na rumiano. Wrzucić opłukany i osuszony ryż i smażyć, często mieszając. do chwili ...
Boeuf Strogonow
Mięso dokładnie oczyścić z błon, tłuszczu, ścięgień. Pokroić w słupki, oprószyć mąką i pieprzem. W rondlu rozgrzać dwie łyżki masła, wrzucić kawałki mięso i smażyć na dużym ogniu na złoty kolor. W drugim garnku rozgrzać kolejne dwie łyżki masła, dodać ...
Saltimbocca
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na paski szerokości max. 2 cm, umieścić pomiędzy dwoma kawałkami folii spozywczej i rozbić tłuczkiem. Na każdym kawałku mięsa umieszczać odpowiednio przycięty plasterek szynki parmeńskiej, liści szałwi. Zwijąć w rulon, a następnie spiąć jedną – dwiema wykałaczkami. ...
Sznycel z indyka z salami i kaparami
Na patelnie rozgrzać oliwę, wrzucić odsączone, nieco posiekane filety anchois, otartą skórkę z wyparzonej wcześniej pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok, a także pokrojone w kostkę salami, pomidory oraz kapary. Dusić 5, często mieszając. Kawałki mięsa niecorozbić tłuczkiem, umieszczając między ...
Schab pieczony ze śliwką
Schab dokładnie umyć, osuszyć. Ząbek czosnku przekroić na pół i natrzeć nim mięso. Posypać równomiernie ziołami, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na noc (ok. 12 godzin). Następnego dnia środek schabu przekłuć z dwóch stron długim nożem. W środku umieścić śliwki ...
Polędwiczki pieczone z serem pleśniowym
Polędwiczki oczyścić z błon, umyć, naciąć wzdłuż na głębokości 1,5 – 2 cm. W nacięciu umiescić pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Spiąć wykałaczkami. Polędwiczki obficie oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Posyać wiórkami ...
Fish & chips
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w słupki jak na frytki, dokładnie wysuszyć. Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć w mące (trzech łyżkach). Ze 150 gram mąki, wody, piwa, soku z cytryny, szczypty soli i pieprzu zrobić ...