Kapusty umyć, osuszyć, pokroić na 2 – cm kawałki. Czosnek drobno posiekać i wrzucić do woka na rozgrzany olej, chwilę smażyć. Dodać kapustę, dusić ok. 2 minuty, po czym wrzucić pokrojone na połówki pomidory, wlać sos rybny. Smażyć jeszcze chwilę, ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Tajskie placuszki z ryby z ostrym sosem
Filet z ryby razem z pastą curry, sokiem z limonki, czosnkiem, białkiem, sosem rybnym, kolendrą wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z pasty ulepić niewielkie kulki, rozpłaszczyć je na placuszki. Przygotować sos: ...
Nadziewany omlet po tajsku
W woku rogrzać łyżkę oleju. Wrzucić posiekany drobno czosnek i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojone w kostkę cebule i bakłażana i smażyć na złoty kolor. Wrzucić pokrojoną w drobne paski paprykę i chwilę jeszcze wszystko razem smażyć aż papryka zmięknie. ...
Makaron z krewetkami i sezamem
Czosnek, cebulę, kolendrę, pozbawione pestek chilli, sos rybny i sok z limonki oraz 2 łyżki oleju zmiksować na jednolitą masę. Makaron gotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (ok. 3 – 4 minuty). Dokładnie odsączyć. W woku ...
Kaczka z mlincami
1 kaczka, około 2kg smalec wieprzowy do pieczenia sól 1 łyżka Vegety Standard Mlince: 35 dag mąki sól woda Kaczkę opłucz, natrzyj solą i Vegetą. Odstaw na kilka godzin, a nawet na całą noc. Przed pieczeniem nasmaruj kaczkę smalcem, połóż ...
Gulasz drobiowy
50 dag żołądków drobiowych włoszczyzna (bez kapusty) 1/2 szklanki śmietany 1 cebula 1 łyżka masła sos sojowy pęczek koperku sól pieprz Żołądki bardzo dokładnie oczyścić i kilka razy opłukać. Zalać osoloną wodą, gotować około 30 minut. Jarzyny umyć, obrać, pokroić ...
Roladki cielęce z winogronami
8 sznycli cielęcych po 25 dag jasnych i ciemnych winogron 1 pęczek natki pietruszki 8 plasterków żółtego sera 2 łyżki oleju 1 szklanka rosołu 10 dag śmietany kremówki 3 dag masła 12 dag orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki ...
Wątróbka z rabarbarem
500 g wątróbki cielęcej 200 g rabarbaru 100 g kwaskowatych jabłek 50 g cebuli 20 g masła 2 łyżki octu winnego 100 ml wywaru z kostki (najlepiej cielęcego) 1 łyżeczka gotowego sosu z pieczeni sól czarny pieprz 3 łyżeczki cukru ...
Zrazy zawijane z boczkiem
700 g wołowiny z udźca (zrazowej) 80 g boczku wędzonego 10 g mąki do oprószenia zrazów 60 g tłuszczu 100 g cebuli 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 liść laurowy 1/2 szklanki śmietany 20 g mąki do podprawy ...
Kurczak z brzoskwiniami
kurczak 0,5 litra soku pomarańczowego łyżeczka sproszkowanego imbiru ząbek czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki pszennej wymieszane z 4 łyżkami zimnej wody 2 łyżki startej skórki pomarańczowej szczypta pieprzu 6 połówek brzoskwiń w syropie z puszki 1/2 szklanki ...