Piekarnik nagrzewamy do 175 *C. Formę do pieczenia (20×30 cm) smarujemy tłuszczem oraz wykładamy papierem do pieczenia. Pół czekolady mlecznej i pół tabliczki czekolady gorzkiej ścieramy na tarce o grubych oczkach i odkładamy do lodówki. Resztę czekolady rozpuszczamy w kąpieli ...
Przepisy kulinarne na desery – Najsłodsze przepisy na Ciebie czekają, na pyszny deser, co w cukierni mają! Najlepsze przepisy kulinarne na desery!
Kruche ciasteczka kakaowe
Masło i cukier utrzyj na puszystą pianę. Dodaj jajko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę z kakao i dodaj do masy. Ponownie utrzyj na gładką masę. Ciasto uformuj w kulę, zawiń folią spożywczą i włóż ...
Dyniowe pączki z dziurką
Jak przygotować puree dyniowe? Wydrąż gniazdo nasienne z dyni i pokrój dynię na plastry. Ułóż na blasze, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Gotowa dynia powinna być miękka. Usuń z niej skórę i zmiksuj ...
Kruche ciasteczka maślane
Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć w kulę. Następnie zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30- 40 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij ciasteczka. Możesz również uformować kuleczki i spłaszczyć je widelcem. Nagrzej piekarnik do ...
Zdrowe i lekkie śniadanie: Owoce i musli
Mrożone owoce wystawiamy, aby się rozmroziły. Owoce kroimy w mniejsze kawałki i wykładamy na dnie salaterki. Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z łyżką miodu i wylewamy na owoce. Herbatniki kruszymy na drobne kawałeczki (można posłużyć się blenderem). Musli rozdrabniamy i mieszamy ...
Słodki deser: japońskie dango
Mąkę wsypujemy do miski i powolutku dodajemy wodę. Ugniatamy, aż uzyskamy ciasto przypominające plastelinę. Lepimy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Gotujemy wodę i wrzucamy kuleczki. Mieszamy tak, aby nie przywarły do dna. Gotujemy na małym ogniu i czekamy około 5-10 ...
Panna Cotta z wiśniami
Wiśnie posypujemy 4 łyżkami cukru, dodajemy 10 ml wody. Gotujemy aby odparował nadmiar wody i potem studzimy. Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody, odstawimy na 5 minut, aby napęczniała. Mleko, śmietankę, cukier puder, środek wanilii, jak i samą laskę wrzucamy do garnuszka i gotujemy ...
Smażone banany w miodzie
W miseczce wymieszaj miód, sok z cytryny i oliwę. Banany obierz i pokrój w plastry. Następnie zamocz w marynacie. Na suchej patelni smaż banany (mały ogień), aż się przyrumienią. ZOBACZ RÓWNIEŻ: Drożdżowe rogaliki z marmoladą
Drożdżowe rogaliki z marmoladą
Do miski wsypujemy mniej więcej szklankę mąki i tworzymy w niej dołek. W innej miseczce rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru. Zaczyn wlewamy do dołeczka w mące, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn ...
Pyszny deser truskawkowo-twarogowy
Twaróg z jogurtem naturalnym i łyżką miodu blendujemy z 4 truskawkami do momentu aż uzyskamy płynną masę. Resztę truskawek wraz z cukrem blendujemy w innym naczyniu do momentu aż uzyskają gęstość sosu. Do szklanki wlewamy sos z truskawek, zalewamy masą ...