W garnuszku gotujemy wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę, cały czas energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i nie przywiera do ścianek garnka. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. ...
Przepisy kulinarne na desery – Najsłodsze przepisy na Ciebie czekają, na pyszny deser, co w cukierni mają! Najlepsze przepisy kulinarne na desery!
Kruche ciasto z powidłami
Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia ugniatamy szybko. Białka zostawiamy na później. Powstałą kule ciasta dzielimy na 3 równe części.Wszystkie wkładamy na 1 h do zamrażalnika. Wykładamy formę papierem do pieczenia i po 1 h wyjmujemy 1 ...
Keks czekoladowy na Święta
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło i cukier utrzyj, stopniowo dodawaj jajka, olejek waniliowy i wystudzoną czekoladę. Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia, kakao i masę z czekoladą. Wszystko wymieszaj. Posiekaj bakalie ...
Domowe sezamki
Na suchej i gorącej patelni lekko upraż sezamki. Uważaj, aby nie przypalić ziaren. W garnku wymieszaj cukier z wodą i podgrzej, aż powstanie karmel. Dodaj miód i masło, a następni dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj sezam. Zanim masa wyschnie, rozwałkuj ...
Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posiekaj orzechy włoskie. Ananasy pokrój w kostkę. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawy. W drugiej misce wymieszaj jajka i olej, ...
Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja
Starannie mieszamy mleko, masło, przyprawy, cukier i kakao, gotujemy je, a podczas studzenia dodajemy pokruszoną czekoladę oraz miód (nie gotujemy ich by nie utracić ich cennych właściwości). Do ciepłej jeszcze masy dodajemy przesianą mąkę, sodę spożywczą, proszek do pieczenia, roztrzepane ...
Bezy idealne!
Rozgrzać piekarnik do 100°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier (małe obroty miksera). Gotowa masa powinna być sztywna. Przełożyć masę do szprycy (można również użyć woreczek śniadaniowy i po napełnieniu odciąć jego róg). Formować bezy ...
Zimowa rozgrzewka: Ciasteczka owsiane z chili
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Płatki, otręby, ziarna, mąkę i przyprawy dokładnie wymieszaj w dużej misce. Dodaj olej, mleko i wymieszaj (najlepiej za pomocą dłoni). Masa powinna być lepka. Blasze wyłóż papierem do pieczenia i uformuj ciasteczka o dowolnej wielkości. Piecz ...
Domowe pączki z dziurką (doughnuts)
Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki (oprócz tłuszczu) i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj (ręcznie lub mikserem), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto może się kleić, ale lepiej nie dodawać więcej mąki. Wyrobione ciasto uformuj ...
Sernik nowojorski
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Spód: Ciastka rozkruszamy wałkiem lub za pomocą blendera, łączymy z miękkim masłem i tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm, dokładnie dociskając. Spód i boki tortownicy dwukrotnie owijamy z zewnątrz ...