Wykładamy ciasto francuskie. Jajka obieramy i usuwamy gniazda, aby nie ściemniały mieszamy je od razu z sokiem z cytryny. Dodajemy cukier, cynamon, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 8 kwadratów, na każdym po jednej stronie nakładamy nadzienie jabłkowe. ...
Przepisy kulinarne na desery – Najsłodsze przepisy na Ciebie czekają, na pyszny deser, co w cukierni mają! Najlepsze przepisy kulinarne na desery!
Gorąca czekolada z likierem
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać mleko i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Całość zagotować i cały czas mieszać. Dodać wanilię, likier i gotować przez około 1 minutę. Przelać do szklanek, dodać bitą śmietanę i ozdobić polewą.
Zdrowa i lekka GRANOLA!
Herbatę i sok wymieszać z miodem. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Składniki wysypać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około pół godziny, co 10 minut mieszając. Podawać z jogurtem, owocami lub jeść na sucho! Mniam! ...
Muffiny w pół godziny!
Włącz piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę i cynamon. W drugiej misce połącz kolejno olej, jajko, mleko i aromat. Nie trzeba nawet używać miksera, można ...
Domowe ptysie
W garnuszku gotujemy wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę, cały czas energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i nie przywiera do ścianek garnka. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. ...
Kruche ciasto z powidłami
Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia ugniatamy szybko. Białka zostawiamy na później. Powstałą kule ciasta dzielimy na 3 równe części.Wszystkie wkładamy na 1 h do zamrażalnika. Wykładamy formę papierem do pieczenia i po 1 h wyjmujemy 1 ...
Keks czekoladowy na Święta
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło i cukier utrzyj, stopniowo dodawaj jajka, olejek waniliowy i wystudzoną czekoladę. Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia, kakao i masę z czekoladą. Wszystko wymieszaj. Posiekaj bakalie ...
Domowe sezamki
Na suchej i gorącej patelni lekko upraż sezamki. Uważaj, aby nie przypalić ziaren. W garnku wymieszaj cukier z wodą i podgrzej, aż powstanie karmel. Dodaj miód i masło, a następni dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj sezam. Zanim masa wyschnie, rozwałkuj ...
Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posiekaj orzechy włoskie. Ananasy pokrój w kostkę. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawy. W drugiej misce wymieszaj jajka i olej, ...
Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja
Starannie mieszamy mleko, masło, przyprawy, cukier i kakao, gotujemy je, a podczas studzenia dodajemy pokruszoną czekoladę oraz miód (nie gotujemy ich by nie utracić ich cennych właściwości). Do ciepłej jeszcze masy dodajemy przesianą mąkę, sodę spożywczą, proszek do pieczenia, roztrzepane ...















