Rozgrzać piekarnik do 100°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier (małe obroty miksera). Gotowa masa powinna być sztywna. Przełożyć masę do szprycy (można również użyć woreczek śniadaniowy i po napełnieniu odciąć jego róg). Formować bezy ...
Przepisy kulinarne na desery – Najsłodsze przepisy na Ciebie czekają, na pyszny deser, co w cukierni mają! Najlepsze przepisy kulinarne na desery!
Zimowa rozgrzewka: Ciasteczka owsiane z chili
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Płatki, otręby, ziarna, mąkę i przyprawy dokładnie wymieszaj w dużej misce. Dodaj olej, mleko i wymieszaj (najlepiej za pomocą dłoni). Masa powinna być lepka. Blasze wyłóż papierem do pieczenia i uformuj ciasteczka o dowolnej wielkości. Piecz ...
Domowe pączki z dziurką (doughnuts)
Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki (oprócz tłuszczu) i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj (ręcznie lub mikserem), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto może się kleić, ale lepiej nie dodawać więcej mąki. Wyrobione ciasto uformuj ...
Sernik nowojorski
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Spód: Ciastka rozkruszamy wałkiem lub za pomocą blendera, łączymy z miękkim masłem i tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm, dokładnie dociskając. Spód i boki tortownicy dwukrotnie owijamy z zewnątrz ...
Czekoladowe fondue domowej roboty
Czekoladę najlepiej połamać w kawałki, aby szybciej się rozpuściła. Dowolne owoce należy pokroić w niewielkie kawałki. Polecam rozmieszczenie ich w miseczkach, aby każdy z gości mógł stworzyć swój ulubiony szaszłyk owocowy, a następnie zanurzyć go w ciepłej czekoladzie. Jeżeli chcesz ...
Kruche ciasteczka miodowo – korzenne
Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść kruche ciasto. Jeśli będzie nadmiernie klejące można dosypać odrobinę mąki. Następnie ciasto umieścić na co najmniej 30 minut w lodówce, by odpoczęło. Po tym czasie wałkować na grubość około 3 – 4 ...
Szybkie i łatwe pierniczki
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić jednolite ciasto. Jeśli będzie bardzo klejące dodać odrobinę mąki, ale nie więcej niż 1/3 szklanki. Po wyrobieniu ciasto odstawić do lodówki by odpoczęło, na czas nie krótszy niż 30 minut. Ciasto może leżakować ...
Czekoladowy mus z kaszy jaglanej
Wsyp kaszę na sito. Płucz pod bieżącą wodą do czasu, aż wypływająca z kaszy woda będzie czysta. Zagotuj wodę, przelej nią kaszę lub wsyp ją na kilka chwil do wrzątku. Odcedź ponownie na sicie, przelej wodą i wsyp kaszę na ...
Karmelowo-waniliowy milkshake
Lody, mleko, syrop karmelowy i czekoladę umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Gotową masę przełożyć do wysokich szklanek. Ozdobić bitą śmietaną, karmelem i wiórkami czekoladowymi.
Bananowe ciasteczka z musli i owocami
Rozgrzać piekarnik do 175°C. W dużej misce rozgnieść banany na papkę. Dodać płatki owsiane, olej, cukier wanilinowy, suszone owoce i migdały, dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut. Z masy uformować ciasteczka i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. ...















