Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj pierś z kurczaka i natłuść ją oliwą z oliwek. Posyp solą i pieprzem. Zwiń kurczaka w folię do pieczenia. Piecz w piekarniku przed około 25-30 minut. Po upieczeniu ostudź kurczaka i pokrój w plasterki. ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Tadycyjne bazyliowe pesto
Wrzuć do blendera liście bazylii, orzeszki piniowe i czosnek. Posiekaj na grube kawałki. Kiedy robot wciąż pracuje powoli dodawaj oliwę z oliwek. Zacznij od ½ szklanki i dodawaj w miarę potrzeby, aż masa będzie gładka. Na koniec dodaj świeżo starty ...
Lekka sałatka ryżowa
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Możesz jednak gotować go trochę dłużej i w większej ilości wody, aby był bardziej wilgotny. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika i pestki dyni. Pokrój paprykę w kostkę, poszatkuj szczypiorek. Ogórka “pokrój” obieraczką. ...
Słodziutka zupa cebulowa
Poszatkuj cebulę. W garnku, na małym ogniu, roztop masło. Wrzuć cebulę i przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, gotuj ją. Dodaj sól i pieprz. Powoli posypuj cebulę mąką, cały czas mieszając, ponieważ mogą zrobić się grudki. Dodaj ...
Chipsy z buraków – samo zdrowie!
Obierz buraki i zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Natłuść je oliwą z oliwek i posyp ulubionymi przyprawami. Świetnie sprawdza się gruba sól morska. Rozgrzej piekarnik do 140 stopni (nastaw termoobieg). Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozłóż buraki i ...
Egzotyczna sałatka z dorszem na słodko
Obierasz mandarynkę i dzielisz ją na kawałki. Wybierasz z wędzonego dorsza samo białe mięso. Migdały kroisz na mniejsze kawałeczki. Myjesz i kroisz warzywa. Mieszasz składniki na sos ze sobą: oliwa z oliwek, sos sojowy i łyżka miodu. Mieszasz wszystkie składniki ...
Pasta serowo – tuńczykowa z lubczykiem
Jajka ugotuj na miękko. W miseczce zmieszaj tuńczyka z białym serem. Dodaj jajka i jogurt, wszystko dobrze wymieszaj. Dopraw lubczykiem, papryką oraz solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem. ZOBACZ TEŻ: Drożdżowe bułeczki z czekoladą i rodzynkami
Tosty francuskie na słodko
Roztrzep dwa jajka i połącz je z mlekiem. Grubo pokrojone kromki chleba namocz w mieszance, po 5 minut z każdej strony (aż całkiem przesiąkną). Rozgrzej masło na patelni i obsmaż tosty z obu stron, na złoty kolor. Podawaj z miodem ...
Caprese na patyku
Wszystkie składniki umieszczasz na patykach w dowolnej kolejności. Podaj ze swoim ulubionym daniem lub jako przystawkę. SMACZNEGO! Zobacz też: Caprese z kuleczkami mozzarelli
Owocowe szaszłyki z jogurtem greckim
Pokrój wszystkie owoce z sporą kostkę. Umieść je na patyków do szaszłyków w dowolnej kolejności, ale tak, aby ten sam owoc nie był obok siebie. Przelej jogurt do małej miseczki i dodaj listki mięty. Jeśli chcesz możesz odrobinę dosłodzić jogurt, ...