Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jamajskie ciasto imbirowe – przepis Jamiego Olivera

Sezonowe słodkości od Jamiego Olivera i Jemmy Wilson to prawdziwy raj dla łasuchów! Dzisiaj przedstawiamy Ci jamajskie ciasto imbirowe! Spróbujesz?

tu5utru

czas:

Łączny czas: 1 godzina 15 minut plus stygnięcie

liczba porcji: 16 porcji

składniki:

Biszkopt
  • 375 g miękkiego masła i więcej do smarowania
  • 330 g miękkiego ciemnego brązowego cukru
  • 225 g czarnej melasy
  • 75 g golden syrup
  • 6 dużych jajek od kur z wolnego wybiegu
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4½ łyżki kwaśnej śmietany
  • 8 kawałków imbiru w syropie
  • 6 łyżek tego syropu
Krem
  • 1 porcja kremu twarożkowego
Sprzęt

3 okrągłe formy do pieczenia o średnicy 20 cm, wysmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia

przyrządzanie:

Rozgrzej piekarnik do 170°C z termoobiegiem. Umieść masło, cukier, melasę i golden syrup w dużej misce, następnie miksuj ( ja używam miksera stojącego) 5–7 minut, aż masa zrobi się lekka i puszysta.

Wbijaj jajka jedno po drugim, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego – jeśli masa zacznie się rozwarstwiać, dodaj 1 łyżkę mąki. Przesiej do masy mielony imbir, cynamon oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj, następnie dołóż kwaśną śmietanę i ponownie wymieszaj.

Odlej syrop imbirowy do naczynia i odstaw na bok, a imbir pokrój na 0,5-centymetrowe kawałeczki i wmieszaj je w ciasto.

kkkPrzelej po równo masę do 3 przygotowanych form do pieczenia, wygładzając wierzch szpatułką. Piecz ciasta ok. 25 minut, aż wsunięty do nich patyczek po wyjęciu będzie czysty, następnie wyłóż je na kratkę do ostygnięcia.

Kiedy biszkopty ostygną, ostrym ząbkowanym nożem przytnij wierzchy, by ich powierzchnia stała się płaska. Rozprowadź na jednym biszkopcie sporą porcję syropu imbirowego, następnie posmaruj kremem twarożkowym.

Połóż na to kolejny biszkopt, znów posmaruj syropem i kremem, potem połóż trzeci biszkopt.

Użyj szpatułki, by rozprowadzić po bokach i wierzchu ciasta pozostały krem, skrop odrobiną syropu i voilà!

SMACZNEGO!

 

WYGRAJ KSIĄŻKĘ Z KTÓREJ POCHODZI PRZEPIS >>KLIK<<

JAMIE OLIVER’S FOOD TUBE – SEZONOWE SŁODKOŚCI

 

 cupkakejemma_cover_front

 

uwagi:

Rada Jemmy: Lubię czasem posypać wierzch pokruszonymi ciasteczkami imbirowymi i położyć na nim kawałki imbiru z syropu lub kandyzowanego. Możesz udekorować boki ciasta tak, jak zrobiłam to na zdjęciu, ale wszystko zależy od ciebie. Zaszalej!