Banany pokrój w plastry o grubości około 5 mm. Ułóż na papierze do pieczenia i susz w piekarniku nagrzanym do 70 stopni przez 8 – 10 godzin. Po 4 godzinach przewróć banany na drugą stronę. Drzwiczki piekarnika przez cały czas ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Pikantne i chrupiące skrzydełka z kurczaka
Skrzydełka myjemy i kroimy w stawach na 3 części. Lotki (najcieńsze części) wyrzucamy. Mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą tak, aby powstało ciasto „naleśnikowe”, powinna ...
Aromatyczne ziołowe grzanki domowej roboty
Pieczywo kroimy w kosteczkę. Przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek. Listki bazylii BARDZO drobno szatkujemy i mieszamy z oliwą. Do oliwy dodajemy jeszcze suszone zioła i ciągle mieszamy. Kosteczki pieczywa polewamy oliwą z ziołami, staramy się ...
Polędwiczki w sezamie
Polędwiczki posypujemy solą, pieprzem i bazylią, zostawiamy na 10 minut. W miseczce jajko roztrzepujemy z sosem sojowym. Bułkę tartą mieszamy z sezamem. W nowej miseczce wysypujemy mąkę. Polędwiczki, maczamy kolejno w mące, jajku i obficie w sezamie. Smażymy na rozgrzanej patelni, ...
Chrupiące krążki z cebuli
Od cebuli odetnij końcówki i ściągnij łupę. Pokrój cebulę w plastry i rozdziel na krążki. Dokładnie wymieszaj pozostałe składniki, tak aby uzyskać gęstą konsystencję. Krążki z cebuli obtocz w mące, następnie w cieście i na końcu w bułce tartej. Smaż ...
Chrupiące chipsy z rzodkiewki
Nastaw piekarnik na 150 stopni. Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plastry. Plastry wymieszaj w oliwie z oliwek, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, posyp solą i pieprzem. Piecz przez około 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do ...
Naleśnikowe roladki z kurczakiem i fetą
Wszystkie składniki na naleśniki wsypujemy do miski i mieszamy, by powstało ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki i odkładamy do przestygnięcia. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku. Upieczonego kurczaka rozdrabiamy na włókna, przekładamy do miseczki wlewamy oliwę, ...
Domowe nuggetsy
Mięso kroimy w nieregularną sporą kostkę. Dodajemy przyprawę do kurczaka, słodką paprykę, pieprz, curry, sól, olej, mleko i wyciskamy czosnek. Mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Jajko mieszamy z 3 łyżkami mleka. Kawałeczki kurczaka najpierw ...
Bakłażan faszerowany mięsem, pomidorami i serem
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i pozbywamy się miąższu (nie wyrzucamy środka, odkładamy go do osobnej miseczki, przyda nam się potem do farszu). Bakłażany od wewnątrz posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, aby warzywa pozbyły się gorzkiego posmaku. Po tym ...
Chrupiące plastry boczku – jak zrobić?
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrój boczek w bardzo cienkie plastry, rozłóż na pergaminie i przyłóż drugim kawałkiem pergaminu. Aby uzyskać idealnie płaskie plastry boczku, połóż na warstwie naczynie żaroodporne. Piecz w piekarniku przez około 20 minut. Zobacz ...