Mięso kroimy w nieregularną sporą kostkę. Dodajemy przyprawę do kurczaka, słodką paprykę, pieprz, curry, sól, olej, mleko i wyciskamy czosnek. Mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Jajko mieszamy z 3 łyżkami mleka. Kawałeczki kurczaka najpierw ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Bakłażan faszerowany mięsem, pomidorami i serem
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i pozbywamy się miąższu (nie wyrzucamy środka, odkładamy go do osobnej miseczki, przyda nam się potem do farszu). Bakłażany od wewnątrz posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, aby warzywa pozbyły się gorzkiego posmaku. Po tym ...
Chrupiące plastry boczku – jak zrobić?
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrój boczek w bardzo cienkie plastry, rozłóż na pergaminie i przyłóż drugim kawałkiem pergaminu. Aby uzyskać idealnie płaskie plastry boczku, połóż na warstwie naczynie żaroodporne. Piecz w piekarniku przez około 20 minut. Zobacz ...
Burger halloumi
Przekrojoną na pół bułkę grillujemy delikatnie w piekarniku. Obok grillujemy posmarowaną oliwą paprykę. Do momentu aż będzie lekko podpieczona. Mieszamy jogurt i majonez, rozprowadzamy na obu połówkach bułki. Pomiędzy bułkę wkładamy awokado, posypujemy pieprzem i solą, dalej grillowaną paprykę oraz ...
Najzdrowsza przekąska – chipsy z jarmużu!
Nastaw piekarnik na 150 stopni. Jarmuż umyj i osusz. Każdy liść posmaruj oliwą z oliwek i posyp wybranymi przyprawami. Ułóż liście na papierze do pieczenie (wcześniej również posmaruj papier oliwą z oliwek). Piecz przez około 5-6 minut. Uważaj! Jarmuż bardzo szybko ...
Sałatka jarzynowa – dobra na każdą okazję
Umyć i ugotować warzywa. Ostudzone obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Podobnie cebulę, jabłko, ogórki oraz jajka ugotowane na twardo. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać ze śmietaną oraz z musztardą. Dodać do warzyw. Jeżeli będzie ...
Sylwestrowa przekąska – faszerowane pieczarki
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i dodaj szpinak. Do szpinaku dodaj sól, pieprz, posiekany czosnek, śmietanę i podsmażaj przez około 3 minuty. Pieczarki umyj i odkrój trzonki. Następnie posól i do kapeluszy włóż szpinak. Posyp startym ...
Panierowana mozzarella
Kulki wyjmujemy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku. Krakersy rozkruszamy na bardzo drobne cząsteczki. W miseczce mieszamy mąkę ze szczyptą soli, pieprzu, curry, chili oraz z pokruszonymi krakersami. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem. W trzeciej miseczce mieszamy bułkę tartą ...
Parówki w cieście francuskim z serem
Parówki odwijamy z folii Ciasto rozwijamy i kroimy na 5 równych pasków. Parówkę obwijamy w plasterek sera, następnie oblepiamy paskiem ciasta (obwinąć tak by nie było wolnych luk, żeby ser nie wypłynął) Smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku ...
Roladki z boczku i śliwek
Śliwki wsypujemy do miski, posypujemy szczypta chilli i mieszamy, by rozprowadzić przyprawę po śliwkach. Migdały wkładamy w środek śliwek. Śliwki owijamy boczkiem i przekłuwamy wykałaczką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez około 7-10 minut. Sprawdź też inne przepisy ...