Na letnie upalne dni cukinia nadaje się znakomicie. Jest bardzo lekka, a jej 100 g zawiera jedynie (!) 16 kalorii. Ma także świetny smak i można z niej wymyślić tysiące przepisów, dlatego szykujcie się, że z pewnością jeszcze coś na ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Placki z kurczakiem i kukurydzą
Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie – ostudzić. Szpinak, paprykę i pierś posiekać na drobną kostkę. Wymieszać z jajkami i 3 łyżkami mąki, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć placki na kolor rumiany, nakładając porcje większą ...
Mikołajkowy wieczór z Hiszpańską Oliwką
Wkrótce Mikołajki, czyli tradycyjnie czas obdarowywania się prezentami. Co dać ukochanej osobie, żeby sprawić jej przyjemność? Najbardziej cieszą prezenty przygotowane samemu, może warto w ten szczególny dzień przygotować coś specjalnego? Hiszpańska Oliwka proponuje romantyczną kolacją w hiszpańskim stylu. Romantyczna kolacja ...
Domowy hamburger
Składniki: – 2 bułki do hamburgerów – 200 g mięsa wołowego mielonego – 2 plastry sera żółtego – 2 grube plasterki pomidora – 1 mała biała cebula – 4 liście sałaty – 2 plasterki czerwonej cebuli – 4-6 plasterków ogórka ...
Włoskie inspiracje kulinarne – Bruschetta
Moda na śródziemnomorskie dania opanowała nie tylko Europę, ale i cały świat. Dotarła także do kraju nad Wisłą, wzbogacając polskie stoły o niezwykle zdrowe, smaczne i aromatyczne dania, które pomimo tego, że są lekkostrawne, potrafią doskonale nasycić. Prawdziwa pizza Margherita, ...
Hiszpański omlet z cebulą i zieloną papryką
Hiszpański omlet z cebulą i zieloną papryką • 200 ml oliwy z oliwek Carbonell • Pół łyżeczki soli • Łyżeczka pieprzu • 4 jajka • Cebula • 400 g ziemniaków • 2 zielone papryki Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy ...
Grissini
Mąkę wymieszać z ponad połową oliwy, wodą, solą, drożdżami i cukrem, tak by powstało elastyczne, łatwoformowalne ciasto. Odłożyć ciasto na 15 minut. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i w rękach (oprószonych mąką) formować wałki o grubości pół centymetra. Grissini ...
Babeczki z fetą i papryką
Paprykę oczyścić z nasion, przekroić wzdłuż na cztery części. Piec pod grillem w piekarniku do momentu aż skóka się przypali. Jeszcze gorące umieśić w torbece foliowej do ostygnięcia. Następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Fetę również pokroić w ...
Hummus
Ciecierzycę moczyć przez około 12 godzin, następnie gotować w tej samej wodzie, w której się moczyło około godziny. Odsączyć, zmiksować z wszystkimi składnikami (czosnek wcześniej dokładnie rozgnieść). Posypać z wierzchu pietruszką.
Krewetki marynowane w zielonej herbacie
Tym razem prezentujemy oryginalny przepis na przystawkę z krewetkami. Do jej przygotowania potrzebujesz m.in.: krewetek, tartej skórki z cytryny, białego wytrawnego wina, śmietany, czosnku suszonego w płatkach oraz herbaty zielonej Irving.