Czyścimy ośmiornicę i wkładamy ją do garnka z bulionem przygotowanym ze wszystkich składników. Gotujemy ok. 45 minut Ugotowaną ośmiornicę studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i smażymy ośmiornicę z dwóch stron. ZOBACZ TEŻ: Hiszpańska paella z kalmarami i ...
Przepisy kulinarne na ryby i owoce morza – Jak na owoce morza przystało, ryby z płetwami głosu nie mają! Najlepsze przepisy kulinarne z ryb i owoców morza!
Hiszpańska paella z kalmarami i krewetkami
1. Przygotowujemy w rondlu bulion warzywny. 2.Na rozgrzanym oleju, na dużej głębokiej patelni smażymy cebulę. 3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek. 4. Dodajemy ryż. Przyprawiamy i zalewamy bulionem. 5. Doprowadzamy do wrzenia a potem smażymy na średnim ogniu przez ...
Łosoś w miętowej marynacie
1. Łososia myjemy i osuszamy. 2. Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki drobno siekamy i mieszamy ze sobą. 3. Rybę maczamy w marynacie przez 10 minut. 4. Smażymy z obu stron. ZOBACZ TEŻ: Stek z tuńczyka w sezamie
Stek z tuńczyka w sezamie
1. Surowe steki z tuńczyka przyprawiamy małą ilością soli i pieprzu, następnie polewamy sosem sojowym i obtaczamy ze wszystkich stron w ziarnach sezamu. 2. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy mocno olej kokosowy, na którym smażymy steki ok. 3-4 minuty z każdej ...
Pieczony łosoś otulony sosem kaparowym
1. Rybę przyprawiamy i nacieramy skórką otartą z cytryny. 2. Pieczemy ją w piekarniku (lub przygotowujemy na parze) 3. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekane kapary. Podsmażamy przez 30 sekund i wlewamy śmietankę. 4. Dodajemy do niej musztardę, koperek ...
Przegrzebki w sosie śmietanowym
1. Przegrzebki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 2. Na maśle smażymy je, oprószone solą i pieprzem – około 1 minuty z każdej strony. 3. Wyjmujemy przegrzebki. 4. Do masła na patelni po przegrzebkach dodajemy chili, czosnek i cebulę. Smażymy ...
Pasztet z łososia
1. Myjemy łososia. A do garnka z wodą, solą i cukrem wkładamy łososia i gotujemy ok 10 minut. 2. Miksujemy rybę. Dodajemy sól, pieprz, śmietanę i jajko. 3. Wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy posiekaną pietruszkę. 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym ...
Sandacz na szpinaku z gorgonzolą
1. Filety z sandacza myjemy i osuszamy. 2. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. 3. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i blanszujemy umyty szpinak przez kilka minut. 4. Smażymy sandacza na rozgrzanej oliwie przez 5 ...
Łosoś w sosie cytrynowym
Filety z łososia oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, smaż łososia po 5 minut z każdej strony. Zetrzyj skórkę z cytryny i zmieszaj z sokiem wyciśniętym z jednej połówki. Do cytrynowego wywaru dodaj jogurt, ...
Pieczony halibut z nutką pomarańczy
Rybę myjemy i osuszamy. Następnie solimy i pierzymy. Wkładamy do miski. Wyciskamy sok z pomarańczy i polewamy nim rybę. Posypujemy natką pietruszki. Rybę wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie układamy w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym tłuszczem). Pieczemy ...