zieleninę dokładnie myjemy, by żaden piasek nie chrupał nam w zębach gruszkę najlepiej obrać i pokroić na kawałki, nie za duże i nie za małe owoc granatu obieramy i zostawiamy same ziarenka ser lazur kroimy na średniej wielkości plasterki orzechy ...
Przepisy kulinarne na sałatki – Sałatkowe świetne dania, zdrowe, smaczne – zrobisz sama! Najlepsze przepisy kulinarne na sałatki i surówki!
Śródziemnomorska sałatka z pokrzywą
Liście sałaty, pokrzywy i rucolę dokładnie umyć w zimnej wodzie, a następnie osuszyć. Pomidora sparzyć i pokroić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Oliwki pokroić w paski. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce i wymieszać. Oliwę, ocet, zioła ...
Pęczak z pesto buraczanym
Wyjmij ser z lodówki, pokrój w kostkę i odstaw na bok, żeby doszedł do temperatury pokojowej. Pęczak gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekane drobno 2-3 ząbki czosnku. Nałóż pęczak ...
Szybka i prosta sałatka z łososia
Makaron gotujemy na al dente, odcedzamy. Gotujemy również fasolkę szparagową i kroimy na połowę. Łososia kroimy na drobniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i kroimy na drobno. Na patelnię przekładamy makaron i posypujemy startym serem, podgrzewamy aż ser rozpuści się, następnie ...
Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami
Odkrój skórkę ze wszystkich cytrusów i pokrój ją w cieniutkie paski. Następnie z owoców wyciśnij sok do miseczki, dodaj do niego hiszpańskie zielone oliwki, kawałki łososia oraz posiekaną kolendrę. Całość wymieszaj i udekoruj paskami skórki owoców.
Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem
Odrobinę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szparagi i czarne trufle, smażyć do momentu, aż szparagi będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Dodać oliwki oraz szynkę pokrojoną w paski. Delikatnie wymieszać, następnie przełożyć do salaterki. ...
Sałatka ziemniaczana z nasturcją
Ziemniaki ugotuj i pokrój w kostkę Obrane jabłko pokrój na kawałki, a ogórki w małą kostkę Drobno posiekaj koperek, szczypiorek, liście nasturcji. Wymieszaj jogurt z cukrem, musztardą, solą, octem i pieprzem. Dodaj zioła, ziemniaki, jabłka i ogórki. Dokładnie wymieszaj Miskę ...
Kuskus – kasza z Afryki
Do dużej miski wrzucić kaszę kuskus. Dodajemy do niej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Następnie starte na tarce jarzynowej ogórki ze skórką. Do tego dodajemy drobno posiekaną cebulę, listki pietruszki i mięty. Całość zalewamy oliwą z ...
Cukinia, cieciorka i suszone pomidory – sałatkowe cudo!
Gotujemy cieciorkę ok. 40 minut. Należy pamiętać jednak, że trzeba ją dobę wcześniej zacząć moczyć w zimnej wodzie. De facto może to być krócej niż doba, 12 godzin spokojnie wystarczy. Jeżeli nie mamy czasu możemy też użyć cieciorki z puszki. ...
Środek lata zimą
Sezon na owoce i warzywa trwa. Trzeba korzystać z tego co mamy najlepsze. Cukinia, papryka, ogórki… samo zdrowie. A co najlepsze, możemy je zamknąć w słoiku i w trakcie zimowych wieczorów rozkoszować się smakiem letnich, gorących dni. Sałatka warzywna ...















