Makaron gotujemy na al dente, odcedzamy. Gotujemy również fasolkę szparagową i kroimy na połowę. Łososia kroimy na drobniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i kroimy na drobno. Na patelnię przekładamy makaron i posypujemy startym serem, podgrzewamy aż ser rozpuści się, następnie ...
Przepisy kulinarne na sałatki – Sałatkowe świetne dania, zdrowe, smaczne – zrobisz sama! Najlepsze przepisy kulinarne na sałatki i surówki!
Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami
Odkrój skórkę ze wszystkich cytrusów i pokrój ją w cieniutkie paski. Następnie z owoców wyciśnij sok do miseczki, dodaj do niego hiszpańskie zielone oliwki, kawałki łososia oraz posiekaną kolendrę. Całość wymieszaj i udekoruj paskami skórki owoców.
Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem
Odrobinę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szparagi i czarne trufle, smażyć do momentu, aż szparagi będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Dodać oliwki oraz szynkę pokrojoną w paski. Delikatnie wymieszać, następnie przełożyć do salaterki. ...
Sałatka ziemniaczana z nasturcją
Ziemniaki ugotuj i pokrój w kostkę Obrane jabłko pokrój na kawałki, a ogórki w małą kostkę Drobno posiekaj koperek, szczypiorek, liście nasturcji. Wymieszaj jogurt z cukrem, musztardą, solą, octem i pieprzem. Dodaj zioła, ziemniaki, jabłka i ogórki. Dokładnie wymieszaj Miskę ...
Kuskus – kasza z Afryki
Do dużej miski wrzucić kaszę kuskus. Dodajemy do niej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Następnie starte na tarce jarzynowej ogórki ze skórką. Do tego dodajemy drobno posiekaną cebulę, listki pietruszki i mięty. Całość zalewamy oliwą z ...
Cukinia, cieciorka i suszone pomidory – sałatkowe cudo!
Gotujemy cieciorkę ok. 40 minut. Należy pamiętać jednak, że trzeba ją dobę wcześniej zacząć moczyć w zimnej wodzie. De facto może to być krócej niż doba, 12 godzin spokojnie wystarczy. Jeżeli nie mamy czasu możemy też użyć cieciorki z puszki. ...
Środek lata zimą
Sezon na owoce i warzywa trwa. Trzeba korzystać z tego co mamy najlepsze. Cukinia, papryka, ogórki… samo zdrowie. A co najlepsze, możemy je zamknąć w słoiku i w trakcie zimowych wieczorów rozkoszować się smakiem letnich, gorących dni. Sałatka warzywna ...
Jabłko niejedno ma imię
No może imię jedno, ale wcieleń wiele! Tym razem wytrawna sałatka z lekką nutką słodyczy. Świetna na przystawkę w piękny letni dzień. Ostatnio wszyscy stali się znawcami tego przecudownego owocu. W związku z tym także i my mądrzymy się trochę, ...
Sałatka z jabłek i truskawek
Jabłka pokroić w kostkę średniej wielkości, a truskawki podzielić na pół. Wymieszać ocet, wodę, miód i olej, a następnie wymieszać owoce z przygotowanym sosem. Wszystko to podać na liściach sałaty.
Warzywna tęcza
Cukinię ugotować na parze (wystarczy kilka minut), a soczewicę w małym garnuszku. Na jej ugotowanie potrzeba około pół godziny. W tym czasie kroimy warzywa w dowolną formę, a suszone pomidory zalewamy wrzątkiem i czekamy około 10 minut, aż zmiękną. Oczywiście ...