Posiekaj cebulę i czosnek. Na małych oczkach tarki zetrzyj imbir. Wszystko podsmaż na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodaj masło. Marchew obierz i pokrój w talarki. Włóż do bulionu i gotuj, aż marchew będzie miękka. Wyciśnij sok z pomarańczy ...
Przepisy kulinarne na zupy – Gotuj z nami pierwsze dania! Zupa smaczna, no i tania! Najlepsze przepisy kulinarne na zupy!
Krem brokułowy z grzankami
Brokuły i cebulę gotuj do miękkości. Dodaj do warzyw bulion warzywny. Dodaj sól, pieprz, oregano, czosnek. Całość gotuj jeszcze prze około 10 minut, po wystygnięciu zblenduj. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i łyżkę oliwy z oliwek. Chleb pokrój w ...
Zupa krem z ziemniaków
Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i ugotuj. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle. Ugotowane ziemniaki odcedź i zalej bulionem. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Przypraw według uznania i dodaj śmietanę. ZOBACZ RÓWNIEŻ: ...
Zupa z soczewicy i suszonych pomidorów
Przepłukać soczewicę i zalać bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Suszone pomidory włóż do naczynia i zalej wrzątkiem, aby były miękkie. Zostaw na około 15 minut. Po tym czasie posiekaj. Cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Dodaj ...
Rozgrzewająca zupa z dyni
Cebulę i czosnek zeszklić Wszystko razem gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie Zmiksować
Domowa pomidorówka
Zaczynamy od sporządzenia bazy – rosołu. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby było nią ledwo przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, gdy na wierzchu pojawią się tak zwane “szumowiny”, należy je dokładnie pozbierać łyżką i wyrzucić. Rosół powinien ...
Grochówka wojskowa na boczku
Groch zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. Mięso z kością zagotuj, zbierz szumowiny i dodaj włoszczyznę. Do wywaru dodaj groch razem z wodą, w której się moczył. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym gazie, aż ...
Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków
Zalej prawdziwki zimną wodą i odłóż na kilka godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie gotuj grzyby z wodą, aż będą miękkie. Odcedź prawdziwki i odłóż do ostudzenia. Wywar z prawdziwków połącz z wywarem warzywnym. Gotuj na małym gazie, dodaj ...
Uszka do barszczu
Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy około 20 minut, do momentu aż staną się miękkie (można gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły). Grzyby odsączamy i studzimy, gdy przestygną drobniutko kroimy. Drobno posiekaną ...
Zupa krem z pokrzywy
Pokrzywę dokładnie umyć w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na patelni. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę i gotować w bulionie, aż będą miękkie. Dodać pokrzywę i całość gotować jeszcze przez 5 minut. Wszystko zmiksować za ...